2019-08-02
是日放假接姪仔放學帶佢買零食行下商場,順便買下麵包做下午茶,呢間新開既台式麵包飲品店「微酵烘焙」都幾多款面包選擇,不錯👍🏻微酵烘焙主打手工製作軟歐包,用自家培養的葡萄種酵母發酵,算是建康之選吧!店分左兩邊,一邊是放麵包而另一邊是沖調飲品的。「奀皮」姪仔呢個面包腔巳急不及待去左揀呢😋最後揀左幾款!!🔸髒髒包呢款麵包有三款味道,很大件的應該比塊面還要大呢😋我們選了朱古力及抹茶味,面層是脆皮朱古力黎甜甜地,麵包夠鬆軟同埋很香呢!⭐️抹茶味入面包著甜甜的紅豆😋面層舖滿了抹茶粉還有煙韌麻糬口感不錯!滿足灑我呢個抹茶腔!⭐️朱古力味沒有很甜,剛剛好!除了面層的比利時朱古力脆皮及可可粉外,裡面還包著似是朱古力cream cheese 朱古力味濃郁,加左熱黎食,好味👍🏻🔸芝士金磚多士麵包面層充滿蛋香及芝士香,面層焗得脆脆而入面是鬆軟的,口感不錯帶小小甜,一點也不油😋幾鬆軟!🔸香菇麻糬外形可愛,入面是甜甜的芝麻醬及麻糬,不會太甜又帶有滿滿的芝麻香味👍🏻🔸爆䊢珍珠軟歐平平無奇的外表,加熱後切開是滿滿的珍珠和紅茶吉士醬很有驚喜,味道跟奶茶相似還有黑糖味道,珍珠煙韌口感很好😋🔸珍珠鮮奶茶 小甜小冰鮮奶油製作嘅珍珠
最後揀左幾款!!
🔸髒髒包
🔸芝士金磚多士
🔸香菇麻糬
🔸爆䊢珍珠軟歐
🔸珍珠鮮奶茶 小甜小冰
鮮奶油製作嘅珍珠奶茶,賣相幾靚層次分明!好香滑而茶味都幾濃,珍珠煙韌有咬口還有滿滿的黑糖味道。