2022-10-07
太想念韓國🇰🇷既我,尤其係韓國食品。因疫情關係,已經接近三年沒有飛喇。最近同好朋友去咗尖沙咀韓國街嘅 "Kimchi Korean Fusion",係香港首間清真韓國菜餐廳,依度選用清真方式屠宰肉品同清真食品,值得品嚐一下!店舖地方雖然不是很大,但環境富有民族色彩,裝修別緻,有韓國屋嘅感覺,舒適潔淨。餐牌入面有好多韓式食品選擇,韓式蛋卷、炒年糕、冷湯麵、炒粉絲、人蔘雞湯飯、海鮮煎餅、拌飯、無骨炸雞等,款款特式。韓式海鮮煎餅 $138 薄薄一層煎餅,餅邊煎得香脆,咬入去鬆軟,內裡蘊含好多材料,有蝦、八爪魚、蜆肉、魷魚、蔥等,鮮味十足,口感非常豐富,沾上自家製醬汁,味道更有層次感。紫菜卷 $98每次去韓國都係必食嘅紫菜卷,依款紫菜卷可以揀蔬菜、炸蝦、牛肉,我選擇炸蝦,餡料好多,有鮮甜蝦肉、濃香蛋、爽口黃瓜、紅蘿蔔、菠菜、火腿、芝麻等加入麻油調味,口感清爽,越食越滋味。冷湯麵 $88在天氣熱食碗冰凍嘅韓式冷麵,特別涼快,韓式麵條相當彈性,口感煙韌,每個冰粒都係用上湯熬出再雪凍,溶解後與麵條一齊食,鮮甜美味,配合青瓜、醃菜、雞蛋、辣醬撈埋一齊,食起嚟清爽得來帶少少
紫菜卷 $98
冷湯麵 $88
在天氣熱食碗冰凍嘅韓式冷麵,特別涼快,韓式麵條相當彈性,口感煙韌,每個冰粒都係用上湯熬出再雪凍,溶解後與麵條一齊食,鮮甜美味,配合青瓜、醃菜、雞蛋、辣醬撈埋一齊,食起嚟清爽得來帶少少辣,多重滋味。
韓國芒果乳酪 $28/杯
濃濃嘅芒果香味,雖然個名叫乳酪,但質地介乎乳酪與果汁之間,口感帶些少少稠,順滑濃郁,好飲。