2018-02-17
今日跟朋友去鰂魚涌,佢話帶我去食間好好味既日式便當,一入到去,店員態度幾好,笑容親切。間店舖細細間,幾骨緻,我估平時應該做開外賣多,因為星期六無乜人,我地選擇堂食。坐抵一睇餐牌,第一印象係..."嘩!咁鬼健康既,會唔會中大伏啊",因為差吾多所有便當都配搭野菜。經過一輪猶豫,我選左應該最保險既照燒雞扒配野菜便當,朋友選左挪威三文魚配野菜便當。落完order好快上菜,賣相幾OK,飯量吾多,反而雞扒同野菜佔左大半個便當。食落有D驚喜,同平時食開D照燒雞扒好吾同,比較乾身同入味,配埋D野菜一齊食,味道出呼意料又幾掂吓。我本身食量都幾大,不過食完個便當都feel到幾飽肚。之後試埋我朋友個盒D三文魚(份量太多,佢食吾晒^^),味道好清新,食得出D三文魚好新鮮,又係另一種味道,適合淡口味既朋友。最後,要比個贊呢間店,因為D便當真係落足料,就算係食肉獸既我都覺得幾好味,如果平時食得健康既朋友應該會好鍾意。~~值得下次再黎幫襯。