2015-11-11
偶然食素都算係一種身心靈放鬆,雖然我唔係佛教徒,同事當中有時會食素,但係我感覺食素唔需要去區分任何宗教;抱住一個平和心情去試一呢間素食飯堂。一入去同茶廳差唔多,環境尚算可以;只係如果比以前食開素食既地方,場內可能人太多聲音較難平和,但總括係呢區食素食,應該可以方便日後其他食素朋友,係另一選擇。先講下餐湯,平時係屋企煲我都唔會加牛肉,呢度同樣都係;味道比我煲濃郁,睇怕我可能時間要掌握下。先煲出呢個味道香春菜菘子菩提炒飯,比出面食肉食既炒飯,少油味道唔會過鹹,以前食過素食,呢個飯係最維陣既素食選擇,同事話有啲偏甜,可能炒飯有提子乾關係;所以味道的確係有少少甜,但我食落覺得OK!最好配埋佢前菜"中華沙津"食味道會有所提昇呢個係我個人建議時蔬雜菌湯烏冬,之前睇食評都話啲菜切得太大舊,我覺得還可以,如果太細舊會令到菜碎晒,因為平時係屋企煮都要用水灼一灼,因為方便煮之後唔會碎呢個大細OK!烏冬浸湯味道都幾好清清地只係如果菇類再多少少就更好啦!(因為我係一個菇迷)忌廉汁菠蘿燴意粉,呢個算係唯一個唔係全素既菜,同事話味道太甜,可能菠蘿加上忌廉汁關係啦!味道還可以,只係唔係好夠熱,再熱番少少就應該無再呢
區分任何宗教;抱住一個平和心情去試一呢間素食飯堂。
下。先煲出呢個味道
最好配埋佢前菜"中華沙津"食味道會有所提昇呢個係我個人建議
只係如果菇類再多少少就更好啦!(因為我係一個菇迷)
味道還可以,只係唔係好夠熱,再熱番少少就應該無再呢個問題,但四個人去食,無茶水包,係未應
該同出面茶餐廳唔同呢?
叫咗三款菜,價錢都唔算話好平又話好貴