2023-03-08 2492 views
好耐無約家姐一齊食飯,難得有時間當然要把握時間聚一聚啦~ 去太古城中心接家姐放工之餘順便行街,順道留意附近有咩食,去到誠品閒逛,發現原來誠品內都有多家餐廳,見到重新開的Pick Coffee by Pokka Café , Pokka Cafe 真係兒時回憶,以前好鍾意食佢啲西餐,見到卡座感覺幾舒服,又位於誠品的一隅,有私隱度,所以就決定係呢度開餐。 食物選擇一如以往係日式西餐,選擇都唔少,最後揀咗:  🥢海鹽粟米 一個好惹味的前菜,粟米烤焗過,依然保持粟米本身的清甜Juicy,加上海鹽及七味粉,辣辣地幾惹味。 🥢紅酒燴牛肉半熟奄列蛋飯 食日式西餐時總喜歡叫佢地既蛋包飯,因為覺得整得好靚之餘又好食,這個都唔例外,蛋帶有蛋香,煎得半熟剛剛好,飯粒粒分明,而紅酒牛肉煮得軟稔入味,配上一起吃很不錯。不過如果係炒飯底我會更開心 🤭 🥢燉煮紅酒牛尾意粉牛尾美肥,燉煮得入味軟稔又充滿膠質,骨與肉之間的膠質美常美味,香而不膩,紅酒醬汁好惹味,而意粉份量頗大,2個人食好足夠。 🍹飲品: 🔸藍山一號 Pokka cafe 自家烘焙的精品咖啡,少數會有自家烘焙咖啡的連鎖餐廳,呢隻藍山一號是自家house
好耐無約家姐一齊食飯,難得有時間當然要把握時間聚一聚啦~

食物選擇一如以往係日式西餐,選擇都唔少,最後揀咗:
🥢海鹽粟米

🥢紅酒燴牛肉半熟奄列蛋飯

🥢燉煮紅酒牛尾意粉

🍹飲品:
🔸藍山一號
Pokka cafe 自家烘焙的精品咖啡,少數會有自家烘焙咖啡的連鎖餐廳,呢隻藍山一號是自家house blend,啱晒鍾意飲咖啡的家姐,家姐表示此豆味道香醇,甘甜帶有果仁、花香味,齋飲都好好飲❤️

🔸菠蘿膠原蛋白特飲
見到有膠原蛋白飲品咁特別,愛美既我當然叫黎試吓啦,叫咗菠蘿膠原蛋白黎試,菠蘿味道清新,好fresh,入邊有菠蘿果肉同膠原蛋白jelly,好似啫喱咁甜甜地,食落都幾好味,又有膠原蛋白,正呀😋

🍦甜品
🔸抹茶Tiramisu 新地
飯後當然要食甜品啦,一早睇中佢地既新地, 因為實在太靚啦, 心大心細就揀咗抹茶tiramisu 新地啦。抹茶味雪糕香濃,有淡淡甘味,配上抹茶cream 及紅豆一齊食係perfect match,好美滿的一餐🫶🏻
  • 燉煮紅酒牛尾意粉
  • 藍山一號咖啡