2024-05-26
踏入六月,準備要去泰國,係未去泰國之前,先嚟個泰式美食之旅預習🤣 練一練大個隱形貨櫃胃~元朗呢間芭堤雅泰國餐館,位於平民住宅一個小角落,環境清幽雅靜,唔知真係以為自己去咗泰國~ 假日午市套餐性價比高,超抵食,已經成為我嘅元朗必食選之一!咸香海南雞配油飯海南雞超軟滑,無骨啖啖肉,食到舔舔脷😋椰香黃咖喱牛腩配薄餅唔好睇啲薄餅細細角咁,其實只係摺埋~ 一攤開其實好大塊😲 薄餅烤到非常鬆化香脆,沾上椰香黃咖喱一齊食,好香~ 而且唔太辣,唔食辣嘅朋友都可以一食,品嚐黃咖喱嘅椰香滋味~飛天通菜通菜用咗炸蒜加甜豆醬同辣椒炒,香辣又惹味,真係好辣好刺激~ 好彩有杯泰式綠奶茶中和返辣味,配搭起嚟剛剛好~黃金蝦餅蝦餅厚肉彈牙香脆,新鮮熱辣🫶🏻香煎蠔仔蛋餅蠔仔蛋餅大大份,蠔仔超多,跟蛋炸到超香脆~ 而蛋餅下面舖滿肥嘟嘟又清新嘅芽菜,夾住蛋餅一齊食就一啲都唔油膩,可以越食越多😋😋😋泰式青檸茶泰式香料茶味獨特,飲落清新醒神~泰式綠奶茶綠奶茶味道好特別,加有獨特香料,同玫瑰乾花瓣~ 芳香奶濃,而且幼滑~ 華田香蕉飛碟甜品嗌咗Special Menu上嘅華田香蕉飛碟~原來飛碟唔係普通嘅厚麵包,而係泰式薄餅,煎到香脆
假日午市套餐性價比高,超抵食,已經成為我嘅元朗必食選之一!
咸香海南雞配油飯
海南雞超軟滑,無骨啖啖肉,食到舔舔脷😋
椰香黃咖喱牛腩配薄餅
飛天通菜
黃金蝦餅
蝦餅厚肉彈牙香脆,新鮮熱辣🫶🏻
香煎蠔仔蛋餅
泰式青檸茶
泰式香料茶味獨特,飲落清新醒神~
泰式綠奶茶
華田香蕉飛碟
甜品嗌咗Special Menu上嘅華田香蕉飛碟~
原來飛碟唔係普通嘅厚麵包,而係泰式薄餅,煎到香脆~ 加有華田脆脆,夾住香蕉同朱古力醬,好食程度驚為天人~ 明明食到已經好飽,但都覺得呢個甜品好好食😍😋
雖然叫咗勁多嘢食,但仲有Pattaya地踎撈麵,芭堤雅炸蛋打拋和牛飯、奶茶雪山… 好多菜式同甜品都好想食~ 而且餐廳會不定時轉新Menu,所以真係要一嚟再嚟~ 不過呢日就食住咁多先,下次再嚟元朗,一定會再嚟食埋其他菜式嘅!