2024-09-30
之前食過米芝蓮星級法國餐廳 ÉPURE 咖啡室 The Blooms已經好鍾意最近佢地同同樣來自法國 又充滿標誌性芭蕾舞鞋品牌 Repetto 合作推出夢幻芭蕾法式下午茶今次主以優雅的芭蕾藝術為靈感 以粉紅色為主調帶黎各款精緻美味嘅鹹甜點The Blooms 悠然下午茶鹹點 Savory干邑車厘子鴨肝凍: 鴨肝醬以干邑啫喱包住,底下配新鮮車厘子果茸,酸酸甜甜又甘香帶子慕絲配鱒魚子: 帶子慕絲配上鹹鮮嘅鱒魚子,質感好輕盈好特別青瓜西柚蟹肉三文治:西柚令整份三文治嘅清新度大大提升,味道鮮甜清爽迷你法式芝士火腿三文治:外層烘得香脆,內裏芝士帶點半溶感,鹹香惹味甜點 Sweet粉紅番石榴慕絲蛋糕:少女感十足得黎又帶高貴嘅嘅粉紅色鏡面蛋糕,質感香滑又充滿番石榴清香蘋果柚子金磚蛋糕:口感外脆內軟,上層配上清新柚子醬,清新又唔全感覺太甜膩紅桑子軟心朱古力撻: 撻上配上一塊芭蕾舞者剪影邾古力,感覺好優雅紅桑子歌劇院蛋糕: 味道充滿莓果香,味道香甜又唔全太heavy士多啤梨馬卡龍: 以少糖配方製作,配搭士多啤梨果醬同玫瑰花瓣,感覺好滿足Scone 鬆餅檸檬蛋白鬆餅:充滿濃厚牛油香氣,髮餅外層脆口而內裏濕
今次主以優雅的芭蕾藝術為靈感
以粉紅色為主調帶黎各款精緻美味嘅鹹甜點
The Blooms 悠然下午茶
鹹點 Savory
甜點 Sweet
Scone 鬆餅
檸檬蛋白鬆餅:充滿濃厚牛油香氣,髮餅外層脆口而內裏濕潤
英式鬆餅:加上提子乾又帶另一番風味