2021-07-04
途經Moko, 估唔到一間小小嘅中菜館能夠帶嚟不一樣嘅驚喜~打開Menu發現都幾多選擇,新派特式有,懷舊風味一樣有~所以是次都點左唔少食物,由點心🥟到小菜都想試😋先講「🥢點心類」「🐝小蜜蜂流沙包」係必點!除左有qq 嘅造型,加上滿滿嘅流沙奶黃餡~鬆軟嘅外皮跟軟滑內餡,味道又唔會太甜~大人小朋友都難以抗拒😘😘「🐠虎松茸魔鬼魚餃」個人都覺得好好食😋造型好可愛,有外表一樣有內在,餡料加入虎松茸後更有咬口,絕對係「香彈爽」之選👍🏻「🍰薑汁千層糕」本來都驚會薑到辣,出奇地有薑味但甜度係啱啱好中和到~加埋熱辣辣上枱,口感彈牙煙韌,我都忍唔住食左2件~「原隻花膠濃湯餃」我真係灌湯餃專家嚟,我由細食到大,好食到難食我都食唔少~點為之好食,首先要睇個湯,唔洗落醋都夠鮮味就係靚湯底,佢呢個做到🌟第二餃皮要夠薄,好多cheap酒樓/好舊式個種會用黃色好厚嘅皮,咬落去又鞋又粉~但呢個佢好薄皮又滑🌟第三餡料方面,差嘅會一大堆蘿蔔蓉加肉加蟹柳,但佢呢個入面啖啖🍤蝦肉,好滿料絕對貨真價實🌟唯一我唔太鍾意隻原隻花膠,純個人口味問題~我係鐘意食乸肚,啖啖肉腍啤啤個種~公肚紮實爽口我麻麻~小菜方面點左「芝士焗蟹蓋🦀」同「
打開Menu發現都幾多選擇,新派特式有,懷舊風味一樣有~
所以是次都點左唔少食物,由點心🥟到小菜都想試😋
先講「🥢點心類」
鬆軟嘅外皮跟軟滑內餡,味道又唔會太甜~
大人小朋友都難以抗拒😘😘
「🐠虎松茸魔鬼魚餃」個人都覺得好好食😋
「🍰薑汁千層糕」
本來都驚會薑到辣,出奇地有薑味但甜度係啱啱好中和到~
加埋熱辣辣上枱,口感彈牙煙韌,我都忍唔住食左2件~
「原隻花膠濃湯餃」
我真係灌湯餃專家嚟,我由細食到大,好食到難食我都食唔少~
唯一我唔太鍾意隻原隻花膠,純個人口味問題~
我係鐘意食乸肚,啖啖肉腍啤啤個種~公肚紮實爽口我麻麻~
小菜方面點左「芝士焗蟹蓋🦀」同「🐟金沙百花九肚魚」~
焗蟹蓋🦀實物如圖!一樣咁大隻份量十足~
脹爆嘅餡料,蟹肉火腿⋯味道啱啱好又好咬口,堅正呀!
我最期待就係呢個九肚魚,我超鐘意食金沙料理,鹹蛋黃味超濃~
已經將佢開半起左骨,所以完全唔怕有骨~
出面勁脆,入面就極軟滑,惹味都震,我自己都清左大半碟🙈🙈