2021-11-08 6733 views
又係打邊爐啊,身邊好多選擇困難症嘅朋友諗唔到食乜都係打邊爐,今日嚟咗呢間叫寬巷子,都係朋友食過話好食要返轉頭嘅餐廳,湯底揀咗麻辣同埋牛奶椰子花膠雞,我就覺得個花膠雞未夠火喉,未有嗰種好Lim立嘅感覺,味道就太重椰子味,有啲搶咗雞肉嘅鮮味,配料又唔係好多,啲雞唔係一件件,而係好似手撕雞咁碎上,啲花膠煲溶晒冇咩食。另一個麻辣鍋呢,材料就非常多,個人覺得呢個喎麻多個辣,因為我比較喜歡食辣多過麻嘅湯底,同埋太多花椒,靸菜嘅時候會有好多雜質,不過中間嗰個位可以隔住,但係味首我就覺得可以再重口味啲,裏面包含少量鴨血,少量豆腐等等嘅配料跟住落嚟介紹嘅係類似豬頸肉嘅嘢,侍應介紹咗個食法就係將蛋白淋落去中間,然後馺兩至3分鐘就食得,不過我想講啲蛋白係(不)唔起嘅,同埋其實落唔落蛋白都冇乜分別,都係一啲象徵式將佢加添一啲藝術細胞落去only,,因為啲蛋白落到水都唔會黐住跟住呢個就係墨汁雞軟骨條,幾香口嘅,不過我覺得口感麻麻,因為墨魚滑應該係彈牙嘅,雞軟骨應該係爽脆嘅,兩種極端嘅口感混埋一齊我覺得唔係好夾,但味道就好食嘅,idea比較創新,各花入各眼然後叫咗啲蔬菜類啦不過補充一下我覺得份量可以大返少少🤏全晚

然後叫咗啲蔬菜類啦

不過補充一下我覺得份量可以大返少少🤏

全晚最期待係呢個海鮮評估,聖子海蝦,鮑魚等等都有齊,新鮮度尚可,不過全部海鮮都比較細隻,未算最好,不過我個friend上次嚟食佢話好新鮮

呢個係龍蝦刺身,龍蝦刺身我真係第一次食,平時都係食熟嘅,但出乎意料之外超級好食!肉質爽滑彈牙,鮮味十足,略帶清甜,配合Wasabi日本豉油🥰好滿足

跟住落嚟又係藝術嘢,貌似壽司但係唔係壽司嘅雜錦壽司,係咪唔知我講緊咩呢,去圖

上面以四款主題食品(蝦,鮑魚,牛肉,豬肉)仿製魚生片,下面以墨魚滑,蝦滑去仿飯團,賣相勁吸引啦,不過掉落水佢哋係會分開嘅,而味道同口感都係好似我哋平時食嗰啲一樣,但係上碟夠別緻,加分

上面分別係肥牛同埋和牛仲有牛舌,肥牛同牛舌都不過不失,唔會太肥,油花分布好平均,口感非常有嚼口,但係個和牛就未去到入口即溶,侍應話淥15秒左右就食得,我都聽足吩咐淥咗15秒都係紅紅哋但照食,係唔差,但係唔算好好
2021-11-06
$1500 (Dinner)
Celebration
Birthday