2018-06-21 242 views
同女朋友係銅鑼灣行到行到好累,於是就係附近隨便搵一間食店充饑~咁就黎到一間茶記『聯威』食下小菜! 試下近排冇咩點品嚐到既鑊氣小菜:)    店面係睇得出既大眾茶記外觀! 所以大家一望就好清晰咁知道佢係一間茶記而且最方便我既就係,可以係門口已經見到有咩食同埋幾錢~ 可以預計自己岩唔岩食/想唔想,可以諗清楚覺得冇問題先入去食! 我個人非常喜歡呢一點:D入到去就係平時大家去其他茶記/冰室既裝修,唯一唔同就係『聯威』既地方比較大,無論食野定行路都可以隨意而為,唔洗就住就住! 而且比較有趣既就係,無論我坐得幾肉酸,幾隨意都唔會有人理,有人笑! 咁先係茶記既特色:D    餐牌每樣都標好價,簡單易明,同店舖門口既無異。- 蝦頭高蟹肉炒粉絲 特登黎到食小菜,為既就係食茶記獨有既鑊氣, 呢個炒粉絲唔單止鑊氣足,亦即係食落去既時候係會有種熱透心既感覺,但同時又唔會熱到入唔到口! 而且唔會好乾身難入口~ 味道方面當然足夠香濃! 亦都相當足料,除左蛋同蟹肉外,仲有芽菜等健康蔬菜~ 增添一點健康!- 香醋淮山咕嚕肉 糖醋排骨就食得多,但係用糖醋方式整既咕嚕肉就比較罕見同有特色,『聯威』既呢道小菜非常不錯,熱辣

可以諗清楚覺得冇問題先入去食! 我個人非常喜歡呢一點:D

無論食野定行路都可以隨意而為,唔洗就住就住!

餐牌每樣都標好價,簡單易明,同店舖門口既無異。

- 蝦頭高蟹肉炒粉絲

- 香醋淮山咕嚕肉
『聯威』既呢道小菜非常不錯,熱辣辣而又脆口既咕嚕肉加上酸甜既香醋汁簡直係絕配,
連埋白飯一齊入口,用白飯去中和比較濃味既香醋汁,非常開胃!

- 凍柑桔水
就係一杯好簡單好直接既凍柑桔水,咸咸地甜甜地,除左可以解渴之外,仲十分開胃!
2018-05-23