2021-12-10
冇去官塘一段時間,又有一翻新境像,今日試左間西x 日fusion 菜,忍唔住要即刻寫,因為質素令我相當surprised ,一定要介紹俾喺觀塘返工嘅朋友。如各下蒲開銅鑼灣都應該對Shack Tapazaka 絕對不會陌生。位於巧明街的新餐廳 @shackrakuzaka 正是她的姊妹店,主打西x日fusion菜,裝潢行為高雅的懷舊風,地方超寬躺,仲有outside area 嘆吓日光吹吓水,聽說可以容納80人,聖誕開party可以諗諗佢,店員都親切有禮貌,加分。但講嚟講去最重要都係食物質素,我今日試左午餐,共有12款選擇,由輕食至重份量嘅三黃雞套餐都齊備,選擇困難症嘅人今次真係難攪了。午市套餐 (包括味增湯、野菜沙律)「西班牙漿果黑毛豬叉燒飯定食」$138一見到半肥瘦的西班牙黑毛豬叉燒,即時令我不禁吞口水,肥瘦均勻,閃閃亮亮的蜜糖完全地包圍著每件叉燒,大啖咬下,其肉質鬆軟,調味到位,玫瑰露香氣十足亦帶甘香,用嚟送飯一流。併配是日本米,口感黏糯香甜,撈勻日本生雞蛋及醬油,口感更升華。朋友揀左「雜錦魚生當定食 」$148擺盤超靚,加上食用花點綴,呃like 一流。目測大概有六、七種刺身,件
午市套餐 (包括味增湯、野菜沙律)
「西班牙漿果黑毛豬叉燒飯定食」$138
朋友揀左「雜錦魚生當定食 」$148
擺盤超靚,加上食用花點綴,呃like 一流。
目測大概有六、七種刺身,件件色澤鮮艷,朋友一邊食一邊讃夠新鮮,下次我都要試吓。
自助咖啡、茶係無限Refill 㗎!
House Coffee 亦都可以調整自己嘅口味,質素一啲都唔差, 啱晒無啡過唔到日子嘅我 。
新張期內免加一,超抵!