2021-03-29
登龍街都有南法美食🤤 好推介𝐋𝐞𝐬 𝐏𝐚𝐩𝐢𝐥𝐥𝐞𝐬呢間餐廳,呢到嘅主廚係Amber嘅開店功臣,仲去過南法米芝蓮餐廳跟名廚受訓,未食已經好期待❣️ 今次食嘅係新推出嘅Spring tasting menu,$698/1,加$298/1就可以有埋wine pairing🍷 推介👍🏻紫菜法包、餐前小點🥖 麵包已經超出色,seaweed baguette同focaccia帶濃濃麵包香,搽上嚟自法國嘅海鹽牛油🧈,兩者夾到不得了,個香味仲昇華咗,平時嘛嘛哋麵包嘅我都勁快清籃🙊 餐前小點係芒果配上白毛豬火腿,Serrano ham鹹香十足,配上芒果點綴一下,開胃👍🏻西班牙紅蝦薄片配鷹嘴豆蓉、薄荷醬🦐 主廚將carabinero carpaccio嘅傳統做法改良,加入咗法國芝麻醬、本地腐乳嚟整鷹嘴豆蓉🤯 食落估唔到咁提鮮😯 另外個青醬係改用咗薄荷嚟整,食嘅時候塗勻鷹嘴豆蓉同青醬,味道鮮美有層次。煙燻油浸三文魚配法國魚子醬、牛油果青瓜沙律🌫 必食💫 呢個真係抵佢做signature♥️ 52度油封三文魚,食落帶油香,魚肉肉質恰到好處,仲好嫩🤤 食落仲有淡淡煙燻香。面頭嘅北太平洋魚子醬爽口鮮美,配埋三文魚成
煙燻油浸三文魚配法國魚子醬、牛油果青瓜沙律🌫 必食💫 呢個真係抵佢做signature♥️ 52度油封三文魚,食落帶油香,魚肉肉質恰到好處,仲好嫩🤤 食落仲有淡淡煙燻香。面頭嘅北太平洋魚子醬爽口鮮美,配埋三文魚成啖食,一啲都唔會膩,每啖都有幸福感🥰 上枱時仲有蘋果木嘅煙燻,仙氣十足,靚到不得了,打卡一流📸
呢個價錢食到大師級功夫,物超所值,如果想平平哋試吓先,可以去食佢哋嘅lunch menu,百幾蚊就可以試到南法風味😋
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕