2022-09-25
最近有個披薩店嘅龍虎榜,見呢間全球排名第六十二,亞洲排名第八,全港排名第一,同埋之前都有幾個朋友推介過,呢日終於有機會一訪🏆上網可以預先訂檯,十二點正開門時到達,已經有排隊如貫進場既人龍🫢兩個人叫左兩個批少癲,最後食唔曬打包左返歸🤣批邊炭燒焦香,入口鬆軟,不失煙韌感,有陣陣麵粉香,而且批底夠薄身,但係唔會太濕軟,口感的確出色😛唯獨係唔知係咪呢日人客太多,出爐後Serve唔切,上檯時已經凍左啲,相信熱辣辣既話會仲正🔥▪️ Diavola(7.5/10)💲185蕃茄醬底對我黎講有點兒淡,不過都足以證明係好純粹既新鮮蕃茄,無咩點加額外既調味👉🏻👈🏻辣肉腸鹹香居多唔算太辣,所以唔知餐牌上面嗰一隻辣椒喺身處何方😳本身猶豫左一輪叫呢個定係Diavola by Giovanni,當時比後者嘅兩隻辣椒嚇窒左🌶️其實依家咁睇返真係後悔了,皆因後者有Bufala Cream應該會好味啲🥺▪️ A' Salsiccia(8.5/10)💲195平時唔太鍾意食洋蔥,但一場黎到又無理由唔試人地招牌披薩💯個洋蔥醬底果然刷新左我對洋蔥嘅印象🧅仲有好多甜甜地既焦糖化洋蔥,加上柔滑拉絲既芝士,同埋賣相比較似豬肉粒咁既意大利香腸
▪️ Diavola(7.5/10)💲185
▪️ A' Salsiccia(8.5/10)💲195
平時唔太鍾意食洋蔥,但一場黎到又無理由唔試人地招牌披薩💯個洋蔥醬底果然刷新左我對洋蔥嘅印象🧅仲有好多甜甜地既焦糖化洋蔥,加上柔滑拉絲既芝士,同埋賣相比較似豬肉粒咁既意大利香腸,整體幾出色🤭
🔎 整體評分(8/10)