🤍USHIDOKI🖤中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖📍今次係中環試咗由日籍廚師,以廚師發辦形式烹調既和牛懷石料理,餐廳主打日本鹿兒島小田和牛,係全港獨家供應!餐廳只設吧檯,令到客人可以全程欣賞廚師烹調既過程。店員會係上每度菜時進行詳細介紹,非常細心。Appetizer廚師以薄嫩既和牛伴上燒帆立貝,底下加上昆布海帶同蓮藕蓉醬汁,當中和牛綴上柚皮碎,作為前菜非常開胃。Zatsuki奉上和牛牛舌湯以鹿兒島小田和牛骨同雞骨熬製而成,味道清甜零油膩感,再灑上菊花花瓣同雪蟹令到湯底更顯清香。另外配上和牛壽司,廚師即場係面前用炭炙和牛上,其後再伴上紅酒蘋果醬汁,店員比左濕紙巾建議我哋用手食,食落會更別具風味。Mukouzuke燻製海膽和牛他他以玻璃碗呈上,揭蓋後會有煙燻效果。面頭嘅魚子醬令到口感更加昇華,亦可以用旁邊既紫菜天婦羅沾嚟食。Warm dish和牛壽喜煮既壽喜汁為開業時熬煮至今,味道香濃,廚師接著會係我哋面前刨落黑松露片,非常奢華!當食完後剩下既壽喜煮汁,亦可淋落旁邊嘅黑松露白飯繼續享用,絕不浪費。Hashiyasume食咗幾道菜後,餐廳會奉上柚子沙冰清一清味蕾,再品嚐之後嘅菜單,
🤍USHIDOKI
🖤中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖

Appetizer

Zatsuki
另外配上和牛壽司廚師即場係面前用炭炙和牛上,其後再伴上紅酒蘋果醬汁,店員比左濕紙巾建議我哋用手食,食落會更別具風味。

Mukouzuke

Warm dish

Hashiyasume
食咗幾道菜後,餐廳會奉上柚子沙冰清一清味蕾,再品嚐之後嘅菜單,安排好貼心!

Nigiri
海苔卷夾住三文魚子、和牛及爽脆既潰物,一次過放入口中,口感豐富,鮮甜又帶上魚籽鹹香,配搭得非常好。

Shiizakana
吉列西冷和牛三文治分別配上海膽同魚子醬,為咗沖洗味蕾,餐廳配上一條紫色嘅甘露子,令我哋更加可以享受到兩款唔同嘅鮮味。

Yakimono
燒和牛西冷除了用上和牛、炸鵝肝、芋頭等不同食材,亦加上炸蕎麥麵、艾草同爆谷,希望製造一個大雪飛紛的境意。和牛肉質鮮嫩,享用時灑上青檸汁令感覺更為清新,其他配料為整道菜增添更多層次。

Shokuji
最後一道主菜為牛肉稻庭烏冬,粉嫩既半生熟和牛片仍呈現霜降油花,浸落清澈既牛肉清湯,入口細膩,極顯牛肉香味。

Mizugashi
為解甜膩感,餐廳特意先為我哋換上綠茶。甜品為抹茶布丁配上栗子蓉雪糕,抹茶布丁幼滑甘甜,另外加上我最鍾意嘅栗子蓉海鹽雪糕甜而不膩,真係非常完美嘅結尾~
2023-01-12
Type of Meal