2018-08-26
外國鬼仔同事出差過嚟,放工梗係去Happy Hour啦。佢話蘭桂坊已去過無數次,上次去仲有啲不快回憶(似係Yo唔到女),想轉吓地方喎。今次就同佢轉戰「公民廣場」,唔係圍晒板唔俾巿民集會嗰個公民廣場,而係九龍站嘅圓方3樓平台 — 酒吧餐廳林立嘅civic square。一上到去就感受到好熱鬧嘅氣氛,企喺圓形嘅平台上,俾餐廳酒吧包圍住,中間有個噴水池,環境比蘭桂芳靚得多,仲望到維港景色,杯觥交錯,好多酒客已經酒酣耳熱,同蘭桂芳一樣都好多外國人。鬼仔就雙眼放光,仲未食嘢嘅我就拉住佢直奔 McSorley’s,有朋友話嚟食過牛扒,好正咁喎~餐廳有兩層,有大大個發酵酒桶裝飾,好有酒吧氣氛,氣氛同室外同樣熱鬧,放工嚟到真係身心愉快。【海鹽黑椒酥炸魷魚$138】頭盤先嚟個小食,份量都多,切到細細條容易食。餐牌寫係calamari唔係squid,鬼仔話calamari比squid係貴啲同埋柔軟啲喎;食落又真係啱啱好嘅煙韌度,唔怕𡁻到牙骹軟;味道亦都適中,唔會多咗海鹽過鹹,我仲落咗啲青檸汁更惹味,唯一缺點係唔夠熱,炸出嚟要出晒煙先夠香口嘛。【海鮮周打濃湯$85】成碗湯都滿晒材料 - 龍蝦肉、大蝦肉、蜆肉
【海鹽黑椒酥炸魷魚$138】
【海鮮周打濃湯$85】
成碗湯都滿晒材料 - 龍蝦肉、大蝦肉、蜆肉、三文魚同薯仔,每一啖都食到有料。真係好彩只係叫咗一碗湯,原來咁鬼大碗,而且濃湯真係夠濃稠,再加上多料,胃口比較細嘅留意,分分鐘飲完個湯飽咗一半。性價比高,必點。
【香草煎大西洋三文魚$248】三文魚上滿滿綠綠嘅香草,氣味相當清新;三文魚皮亦煎到脆脆咁,而最正嘅係魚肉好滑亦好juicy,配檸檬牛油汁就更開胃嫩滑。配菜係烤雜菜,少少烤焦味,正~
【美國頂級12安士肉眼扒$418】主角登場啦!肉眼扒深深嘅格仔烤紋,上面係大片黑松露牛油。本身塊肉眼扒油脂已經相當豐富,搽埋牛油食就油香味倍增,咁都不突止,仲可以蘸埋Tarragon sauce,creamy之餘會再進一步帶出油香味。肉眼扒肉質亦好鮮嫩,鬼仔食完都大讚。配菜係熱辣辣嘅薯條,成碟都好邪惡但又真係欲罷不能⋯⋯
飽餐一頓,「公民廣場」熱鬧依然,識趣嘅我就同佢分道揚鑣,唔阻佢搵食啦。