2018-05-01
近期火紅嘅養心殿,分店越開越多,聽好多朋友講話好食,今晚一於試下去先。呢度裝潢設計得好懷舊嘅中式感覺,有木屏風增加私癮,又用中式木櫈,除左夠特色外,最重要係坐得舒服,有別於其他火鍋店嘅擠迫環境。我地點左秘制薑母鴨鍋拼麻辣鍋$168先飲啖呢個秘制薑母鴨鍋先,裡面有老薑、馬蹄、當歸、仲有筍、湯頭好清甜而不膩、薑味濃而不辣、帶點酒香、當歸味又不會太重,飲完即刻有種溫和暖胃嘅感覺,最重要係啲鴨肉好淋一點也不柴又夠入味,啲豆腐、腐皮吸晒啲湯底精華,同埋啲筍都出奇地好食,好滿足呀,我覺得呢個湯底係必試架養生火鍋。嚟到呢度當然要叫麻辣鍋啦,我地叫左小辣,香辣得嚟好溫和,鍋底香料十足,除左泡椒、花椒、八角、豆蔻、草果等、仲有啲龍眼乾同埋杞子,唔怪得個湯會咁溫和順喉啦,呢個湯底比起台灣所謂知名嘅太和X好幾十倍。見每樣配料都好似好吸引,終於叫到成枱到係,放在一齊嚟個大合照,影出嚟效果出奇地靚,色彩繽紛。鹽酥柯仔SIZE都唔細,炸得酥脆,椒鹽味少少鹹又香口,餐前小食必點之選。油豆腐好似海棉咁,吸到湯底嘅味道,一咬落去滿口湯濃郁得嚟兼口感軟棉棉。萵筍片其實就係油麥菜嘅莖,用嚟打邊爐除左可以蘸到湯底外,其
秘制薑母鴨鍋
麻辣鍋
油豆腐
萵筍片其實就係油麥菜嘅莖,用嚟打邊爐除左可以蘸到湯底外,其實它本身水份都好充足,咬落清甜爽口,唔知幾時開始,萵筍變左打邊爐必食嘅蔬菜,好處係你淥一陣又得食落爽口,淥耐啲又得食落就比較淋身兼吸收到啲湯頭精華。
萵筍
其實墨魚丸本身已經夠好食,仲要裡面加有鵝肝,成件事即刻UPGRADE左,外面彈牙,裡面油脂香豐富,內外兼備。
黑松露蝦丸亦都係挑剔之選,蝦丸溝黑松露原來又可以撞出新火花,蝦味加黑松露竟然可以咁平衡,兩者不會過份地搶大家風頭,好食。
黑松露蝦丸拼鵝肝墨魚丸
台灣名物關廟麵,據聞它不易煮爛,但我地煮左一陣已經被人夾走晒兼食清光,皆因佢香滑爽口,麵吸了麻辣湯底,香辣味美。
關廟麵
自從去汕頭食過新鮮牛胸油後,真係食上癮。咪睇佢好似成片脂肪咁,其實牛胸爽淥完係好爽脆,完全唔係滿口油脂嘅感覺,但又有少少牛油嘅脂香。每隻牛都只有一塊牛胸油,一塊只能做兩三碟份量,真係手快有手慢無啦。
牛胸爽
酒香白肉睇個樣平平無奇,但食落少少爽得嚟又有少少酒香,一點也不膩。
今晚仲有免費沙冰送添呀,食到有點火熱,配上沙冰係至正推介,甜甜地冰涼清爽。
清湯牛腩