2020-04-17 372 views
成班人早左食完飯,有朋友話附近都有間幾出名的芋圓甜品鋪,就過左去排隊。八點左右果陣唔算太多人排,只係因為我地人比較多,就等左15分鐘,其他排緊2人位嘅都可以早啲入。鋪頭唔算太大,由於每人最低消費都係一碗糖水或野飲,大家都好快點晒。我點左熱嘅鮮奶椰汁桃膠芋圓($22),芋圓又香又彈牙,的確比一般街外好食,而且真係有原材料嘅香味,食落唔係淨係得粉。椰汁鮮奶兩種味淡淡地,裡面仲有桃膠、紅棗、蓮子同圓肉,雖然唔算非常多,但感覺都幾滋潤。朋友有叫焦糖白酒千層蛋糕($38),都話唔錯,但更鍾意食芋圓。見到好多人話食食下就比人趕走,可能我地好彩啦,雖然有提早收碗,但未算態度好差。我食得慢,食左大半個鐘先有店員同我地禮貌咁講外面好多人等緊,我地見到條隊變到勁長,就盡快離快,未算有不快經歷。

鮮奶椰汁桃膠芋圓
焦糖白酒千層蛋糕

2020-01-09
$30 (Last Night Supper)
鮮奶椰汁桃膠芋圓