2019-12-18 172 views
📍餐廳名稱:美人鍋 (觀塘)餐廳地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)3樓L3-L13號舖-----上星期有個好耐無見嘅靚女大學同學約B仔食飯 同靚女食飯緊係要食靚嘅野 所以最後我就book左呢間個名同佢一樣咁美麗嘅美人鍋食dinner😆 -#美人鍋套餐 ($116/人)每個套餐包括左一款湯底 3款醬料 同一客蔬菜盛盒 我哋叫左一個套餐齊齊share湯底選擇左壽喜燒湯底 呢度嘅壽喜燒湯底同出面唔同 除咗甜醬油之外 上面中有啫喱狀嘅雞湯精華 開爐之後 雞湯啫喱後會慢慢溶成湯 令成個湯底嘅質感變得濃稠 感覺好養顏 而之後再叫服務員加湯嘅時候 佢地亦會加入雞湯 而唔係清水 以保持湯底味道 非常貼心 另外 蔬菜盛盒亦甚有驚喜 入面有南瓜 青椒 紅椒 蕃茄 金針菇 菜 蘑菇 珍珠筍 紫蘿蔔同青瓜等等 雖然份量唔多 但每一塊蔬菜都鮮味逼人 再加上有雞湯加持 美味度更係直線飆升 記住食嘅時候千祈唔好鯨吞一定要細細品嘗當中嘅微妙 先唔會浪費咁天然同新鮮嘅靚菜😋-#日本羽衣麵($25)B仔記得羽衣係古代神話入面仙女用黎飛天嘅絲帶🧚🏻但係羽衣麵就真係未食過 見佢個名改到咁夢幻 就叫一份黎試下😄吸收
📍餐廳名稱:美人鍋 (觀塘)
-----

#日本羽衣麵($25)B仔記得羽衣係古代神話入面仙女用黎飛天嘅絲帶🧚🏻但係羽衣麵就真係未食過 見佢個名改到咁夢幻 就叫一份黎試下😄吸收左雞湯精華嘅羽衣麵 條條都鮮香美味 係雞油嘅點綴下 顯得格外亮麗剔透 食落更係幼滑如絲 必叫之選😊

#日本豚肩肉($78)望落色澤艷紅 非常厚切 洽之後爽滑而不帶韌 豚肉味濃 而且脂肪比例唔重 煮完之後湯底都唔會好油 完全唔需要沾點醬油已經好好味🐷

#美人生春卷($48)有d似越式春卷 但材料比越式春卷再健康一D 裏面有 蛋 蟹柳 牛油果同埋 雜菜 同洋蔥絲等等 食落好清新舒服 好適合做開胃前菜😆

🌟醬汁推介:柚子昆布汁&果仁芝麻汁
🌟飲品推介:菠蘿青瓜美人水