2020-11-24
養顏滋補湯底無限添飲入冬就好想補補佢,驚冬天手腳冰冷,最近周圍搵有冇藥膳嘅餐廳,俾我發現到一間新開的「尚膳養顏滋補鍋」,一於約埋姊妹一齊試吓。餐廳環境古色古香,每個坐位都幾寬敞舒適,最重要係唔會催埋單,終於可以同姊妹邊食邊傾。門口位置設有涼拌小食任食,醬料自取及檸檬水無限添飲。讚好餐廳的平台仲送咗杯「杞子圓肉菊花露」,幾大杯幾好飲,清甜滋潤。👍🏻點餐用QR code 掃一掃就可以落單,湯底我們都是藥膳迷,當然要選藥膳湯底,我們選了「尚膳養顏美人鍋」同「滋潤魚雲靜心鍋」,雙併湯底仲要不用額外收費,讚👍🏻。「尚膳養顏美人鍋」用料十足藥材:淮山、北耆、黨參、杞子、圓肉、龍眼干、紅及黑棗湯料:竹絲雞、桃膠湯底淡淡清甜滋補,飲完一碗又一碗😍太好飲了🥰🥰🥰🥰「滋潤魚雲靜心鍋」藥材:天麻、川芎、白芷、淮山、圓肉、當歸、鍋料:魚頭、竹絲雞、白胡椒粒、玫瑰露湯底藥材味甚濃,我們都超鍾意藥膳,覺得超正,又飲咗幾碗🥰🥰🥰🥰有一點一定要讚,湯底是無限添加的,唔係加水喎,係真係加返同樣嘅湯底俾你,絕對可以飲返十碗八碗😍😍😍靜係湯底已經令到我地好滿意😍「手切牛肉」細 $168味道還可以,不是那種入口好嫩滑的部位「
「尚膳養顏美人鍋」用料十足
藥材:淮山、北耆、黨參、杞子、圓肉、龍眼干、紅及黑棗
湯料:竹絲雞、桃膠
湯底淡淡清甜滋補,飲完一碗又一碗😍
太好飲了🥰🥰🥰🥰
「滋潤魚雲靜心鍋」
藥材:天麻、川芎、白芷、淮山、圓肉、當歸、
鍋料:魚頭、竹絲雞、白胡椒粒、玫瑰露
靜係湯底已經令到我地好滿意😍
「手切牛肉」細 $168
味道還可以,不是那種入口好嫩滑的部位
「黃金墨魚丸」半份 $48
賣相相當吸引,原本以為成粒都有咸蛋黃味,原來咸蛋黃係入面,帶有少少咸香,幾特別。
「手打蝦丸」半份 $40
彈牙鮮味,不錯
「台式蛋餃」一份 $68
用蛋皮包著肉的餃子🥟,味道清淡,點醬汁更好味
「嫩滑鴨血」 $58
上桌時嚇了一跳,那麼大份第一次見,平時食親都得幾片,呢度竟然佢磚咁俾你。爽呀,狂食💓
「黑松露蝦丸」半份 $48
超濃烈的黑松露味,濃到連湯底都蓋不住的黑松露香味,好好味🥰💕
「紅薯粉」 $38
好大碗😍份量好足,絕對超值。煮熟嘅紅薯粉吸盡湯底精華,份外有口感。🥰
「翠絲水蓮」 $68
姊妹說未食過,所以叫嚟試下。甘甘地嘅味道正是我哋杯茶😍
「冰菜」$48
超鍾意食冰菜,有水珠在菜面上真係好得意,好爽口,平時都會買嚟食。
埋單$893 值👍🏻
我地飲湯飲到好滿足😆
抵食 🌟🌟🌟🌟🌟
味道 🌟🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
尚膳養顏滋補鍋 (旺角)
旺角彌敦道607號新興大廈1樓106-112號舖