2021-09-03 791 views
見好耐冇去今晚去左食飯,兩個人叫左兩個飯加飲品。冇耐就送上兩個湯,好快就上埋兩碟飯。見碗湯咁熱就擺埋一邊先,望下碗湯先發現裡面有舊粉紅色野浮下浮下 (如圖) 。我本來以為係豬肉,皮上有蓋印既部分。用匙羹不左出先發現原來係舊煲到溶哂既野,仲有金屬釘頭💢。我地唔係想搞大件事,等有伙記經過先話佢知,希望唔好再俾d湯其他人飲,食壞人。點知黎左個懵盛盛既員工,我地話俾佢知碗湯有舊咁既野,佢一舊雲咁完全唔明,呢舊野係碗湯度不出黎,佢反問我地咩黎架。我地話舊膠溶哂又有釘,你話聲俾老闆知啦。佢拿手唔成勢咁執走左舊野。咁我地繼續食飯,好彩冇過碗湯。過左大概5至10分鐘,有個好似senior d既阿姐行埋黎話唔好意思,啊你地嗌左野飲喇,咁要唔要食菜?我地話唔洗,問佢果舊咩黎。佢支吾以對,我地問會唔會係夾係豬身上既標籤,佢話唔係,係個煲定個湯殼既部分。大佬,你係咪當我地傻架,預左加熱煮食用既器具點會用咁易溶既膠?佢再話送個菜俾我地,生菜好唔好。我地話唔洗,其實真係食唔哂。同埋我地重點係想你意識到件事有問題,唔好再俾人食,而唔係拗著數。最後佢只有話幫我地收走兩個湯。食飽出去埋單既時候見佢地仲serve緊個湯,
食飽出去埋單既時候見佢地仲serve緊個湯,老闆又唔係度,好明顯冇唸住上報,亦冇打算深究邊個錯,舊野係咩,邊度黎,從而防止同類事情發生。對於呢個處理手法太失望,雖然食物有時唔錯(唔係時時因為燒味好唔好食好睇俾咩部位你), 但唔會再去lu。