2021-09-20
Honeymoon 去唔到外國過唯有留係香港啦,為左令自己開心啲,我一早要search 定間好酒店黎個staycation, 千揀萬揀終於決定左文華,因為勁多人推介盛讚文華服務奇好😎呢個staycation package 包左個3 courses dinner,為左影靚相一早request jor window seats,仲化晒靚妝去影靚相 點個一去到係呢個window seat🥲果陣見人唔多問下有冇機會調下位,點知個女經理聽到我既要求就大大聲話:下,呢枱位要調位之類既悔氣說話,咁好啦俾人大大聲咁串咪唔調位,不過心情難免受到影響(其實唔關調唔到位事,係感覺俾人大大聲串心情唔好受!大佬呢度係文華唔係澳牛wo!😡😡😡😡😡😡😡)食物方面正常Sourdough 外脆內軟,個青醬真係好好食,同個包好match,不錯前菜: 周打蜆肉湯,太咸,雖然佢有好濃既蜆味,都補救唔到大蝦沙律伴西瓜,冇咩特別,算新鮮同凍主菜:西班牙黑毛豬&香煎紅鯛魚,兩款主菜都唔差,但又唔算特別好食,完甜品二話不說揀左檸檬蛋糕配rose petal jam,餐牌明明係寫清楚話配rose petal jam,因為我好鍾意文華
點個一去到係呢個window seat🥲
食物方面正常
前菜: 周打蜆肉湯,太咸,雖然佢有好濃既蜆味,都補救唔到
大蝦沙律伴西瓜,冇咩特別,算新鮮同凍
甜品二話不說揀左檸檬蛋糕配rose petal jam,餐牌明明係寫清楚話配rose petal jam,因為我好鍾意文華個玫瑰jam, 點知一食,點解係士多啤梨jam黎,之後問個waiter,佢好肯定話冇俾錯,指住個士多啤梨jam係rose jam,但之後又俾返個玫瑰jam 我,好奇怪(到最後都唔知有冇俾錯🙈🙈可能我唔識食)
如果呢餐飯係平日發生我應該算鬼數,不過慶祝honeymoon 有呢個用餐體驗,真係唔係咁happy啦😭😭