灣仔分店位於商廈入面30樓,高樓層風景唔錯,大玻璃設計,適合打卡。夏天晚上七點入座更可同時欣賞黃昏晚霞及夜景。以鐵板燒店黎計環境算大,有分區間房,私穩度高。🙆🏼‍♀️一人鉄板焼分為兩款,從餐牌看來分別主要在主菜部分。【椿】 $780 - 主菜為南非鮑魚、白鱈魚、大蝦【蓳】 $1,180 - 主菜有龍蝦、帶子、法國鵝肝一場黎到就選擇後者,食材較高級!😍仲有我最愛既龍蝦!🦞🦞🦞*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘蓳•席前鉄板焼(一人前)▪️前菜 - 擺盤精緻,為今晚的盛宴打開華麗序幕,令人期待。店員建議用餐次序為:蟹凍啫喱 > 高糖蕃茄 > 澤蟹。▪️刺身 - 三款時令刺身全部為厚切。間白鮮味;金目鯛火炙味重,肉質相對偏腍;深池彈牙爽口,個人幾喜歡。▪️帶子 - 上菜碟呈珍珠形狀,珠光色閃令令,碟上附帶一粒珍珠仔裝飾好靚。北海道帶子煎到外皮焦脆,肉嫩彈牙。以少量鹽調味,配上魚子醬,非常鮮味。▪️龍蝦 - 每人一隻唔怕唔夠食。肉質Q彈滑嫩、鮮甜。原隻起肉出黎煎,啖啖肉,原汁原味。另外仲有兩隻蟹鉗仔!最後用返龍蝦膏做醬汁,味道真分濃厚,超級回味!▪️法國鵝肝 - 以迷你漢堡夾住煎香

一人鉄板焼分為兩款,從餐牌看來分別主要在主菜部分。
【椿】 $780 - 主菜為南非鮑魚、白鱈魚、大蝦
【蓳】 $1,180 - 主菜有龍蝦、帶子、法國鵝肝
一場黎到就選擇後者,食材較高級!😍仲有我最愛既龍蝦!🦞🦞🦞

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🔘蓳•席前鉄板焼(一人前)

▪️法國鵝肝 - 以迷你漢堡夾住煎香的鵝肝,一綠一粉紅,造型可愛精緻,能吸走表面油份。鵝肝口感紮實又綿密,無膻味,入口即溶!!好好食!!

▪️A5和牛薄燒 - 以冬菇、粟米、露荀、甜椒等蔬菜伴碟,煎得鮮味而不乾。和牛好大塊,雪花平均分佈。廚師會先了解客人食幾多成熟再準備,細心位加分。炒香蔥粒同蒜片做餡料,以五成熟和牛包裹住,再放上印有「板神」字樣麵包上吸油。和牛肉質嫩滑,油香充滿口腔,建議一口食感覺更滿足!

▪️炒飯、漬物 - 材料豐富,粒粒分明,好夠鑊氣。搭配漬物酸味餸飯可解油膩,飽腹感UP UP!

▪️湯 - 附帶剛才的龍蝦殼一同淆製,令湯底更鮮甜。

▪️甜品 - 超人氣日本卷蛋,分別有兩種口味。口感軟綿綿,略帶濕潤,中間忌廉軟滑香濃。份量唔多,剛好完滿整餐鐵板燒。

2021-07-22
$1200 (Dinner)