2019-09-01
所謂一不離二, 上次尖沙咀打完冷意猶未盡, 今晚喺荃灣再來,明記天保大廈總店喺荃灣開咗好多年, 平日都好多街坊幫襯。街坊大排檔格局勝在食物多元化, 除咗打冷, 仲有很多大排檔小炒供選擇, 價錢也街坊價。蠔仔肉碎粥 ($58)抵食, 落足料份量大, 蠔仔多, 隻隻脹卜卜, 肥美, 還有冬菜、柴魚及芫茜等配料, 好味飽肚兼唔肥膩, 湯底鮮甜唔鹹, 作為主食較健康孖寶(鹵水鵝片+豉汁蒸大鱔 )$280好抵食嘅組合, 家陣去街市買條大鱔都成舊水一斤, 估唔到出街食反而仲抵。鹵水鵝片滾存咗咁多年嘅鹵水汁, 浸出來的鹵水鵝變得香而不死鹹了, 不過食鹵水鵝啖啖肉都係爭少少, 如果可以比我揀拼鹵水鵝件就perfect 了, 個人比較鍾意吮骨。豉汁蒸大鱔巧大碟呀>>> 大鱔用蒜蓉豉汁蒸真係冇得輸,鱔片很肥美,入口香滑到不得了, 加埋蒜蓉豆豉嘅鹹香, 惹味非常, 送飯一流。滷水拼盤 (埋單滿$300 送)ORDER滿$300, 每台敬送滷水拼盤一碟, 份量很多, 內有滷水大腸、腩肉、鵝腸、豬耳、魷魚、紅腸及芽菜等, 可一次過試晒其他滷水食物, 味道唔錯, 大腸及鵝腸最好食, 夠肥美
街坊大排檔格局
蠔仔肉碎粥 ($58)
孖寶(鹵水鵝片+豉汁蒸大鱔 )$280
鹵水鵝片
豉汁蒸大鱔
滷水拼盤 (埋單滿$300 送)
ORDER滿$300, 每台敬送滷水拼盤一碟, 份量很多, 內有滷水大腸、腩肉、鵝腸、豬耳、魷魚、紅腸及芽菜等, 可一次過試晒其他滷水食物, 味道唔錯, 大腸及鵝腸最好食, 夠肥美。