2021-04-10 1898 views
好耐之前食過呢間小店,當時是因為店主是日本人,佢哋一對日本夫婦來香港,在荃灣中心的一家小店開業。因此好多人都慕名而來,當時見到老闆,老闆娘都好好人,好有心機製作食物,好有心。而且,我哋食過幾次,吉列咖哩豬扒飯,都好好食!個魚飯,牛肉漢堡飯都好好食😋。今日,突然間同朋友記起這小店。一心諗住,隔左咁耐,都想支持下。於是,今日點了平日愛食的「咖哩吉列豬扒飯」,朋友點了「什錦天婦羅烏冬」。佢既烏冬先上台。講真,賣相真係不靚。見到個炸蝦,有點奇怪。因為蝦的表面是「一粒粒」。朋友話食落味道不太好。而且佢話一粒粒個d, 口感似米通。目的是想令隻蝦睇落大隻啲。但蝦實際size 其實好細,重點蝦,不太好味。另外素菜的炸漿都不太靚。總之,一見到所有炸物,卻沒有令人想食的意欲,有點油的感覺。。。頓時覺得好失望。接著,便到我的咖哩飯,個咖哩味道是不錯,都好食😋。主要是素菜整的咖哩,不是辣,日式咖哩,甜甜的都好食。但,好可惜,當第一口咬落個豬扒時,真係沒咩肉味,沒豬扒肉香味。這一刻,我同朋友講,可能轉左廚師吧。因為平時見到老闆娘做收銀員和服務員,可以今日見不到。後來,得知,原來日本老闆和老闆娘都已返回日本,沒有

因為平時見到老闆娘做收銀員服務員,可以今日見不到。

後來,得知,原來日本老闆和老闆娘都已返回日本,沒有再在香港了。難怪,一食便覺得同以前截然不同。

自己的味蕾是最好的引證,一食便真係食到廚師的分別。即使同一餐牌。同一餐單。有啲野,不同便是不同。

講真,新店的廚師都是有心去經營,可是,我自己都是比較喜歡以前的「日本洋食屋」的味道啦!⭐️