2011-04-29 27 views
其實本人對士多啤梨、花生醬、果醬同丹麥酥係冇乜興趣架,但偏偏今期我最愛的Starbucks就係要出哂呢類食品,真係搞鬼啦!!唔多鍾意食咁又點算呢?......鬼叫係Starbucks出品咩.........都係一樣試吓架啦...。不過好彩以下3款食品除了丹麥酥係超甜接受不了外,另外兩款都算OK,只是士多啤梨撻裡面怪咗少少啫。士多啤梨撻 Strawberry Tart ($28)呢個撻外表真係好靚仔,比食開的檸檬撻靚仔得多咯,不過檸檬撻也好食好多囉...只係甜咗D而已。頂層有很多塊士多啤梨,共有7塊,中間係雲尼拿,裡面係雲尼拿煮製的吉士醬,撻皮都係原用牛油撻皮,唔.......只可以話士多啤梨好食,牛油撻皮好香脆,但吉士醬就好似唔多夾個撻喇.......,都應該唔會有下次再試食囉,還是檸檬撻$16好食D又抵食D。花生草莓果醬蛋糕 PB & J Cake ($28)其實呢個蛋糕食到尾都唔覺有花生醬架喎,只係食到面層上有一粒粒的花生,中間質感好似紅菜頭的草莓果醬原來又唔太甜,仲有微酸添,海綿蛋糕又鬆軟,我試過續層試食啦,不過都係一次過叉開一片食哂咁多層次好食D,最好反而係花生粒狀的口感配上草

花生草莓果醬蛋糕 PB & J Cake ($28)
其實呢個蛋糕食到尾都唔覺有花生醬架喎,只係食到面層上有一粒粒的花生,中間質感好似紅菜頭的草莓果醬原來又唔太甜,仲有微酸添,海綿蛋糕又鬆軟,我試過續層試食啦,不過都係一次過叉開一片食哂咁多層次好食D,最好反而係花生粒狀的口感配上草莓果醬,都真係幾好食嘅。
花生草莓果醬蛋糕 PB & J Cake ($28)
蘋果肉桂丹麥酥 Apple & Spice Danish ($16)
食開包點的都應知丹麥酥係用牛油、雞蛋、糖同麵粉反覆摺疊製成架啦...如果唔係都唔會有咁多層又咁甜喇,今次更要加埋加了肉桂和豆蔻一齊煮蘋果粒,可惜肉桂同豆蔻味唔夠,仲好甜添呀,好彩面層有3粒少少酸嘅藍莓中和一點甜味,唔.....呢舊野都係冇下次囉。
2011-04-27
$72 (Tea)
  • 花生草莓果醬蛋糕