2016-04-12 1063 views
小食併盤,炸蝦餅新鮮炸起金黃鬆脆,聞得到的蝦鮮味,外層香口,裡面蝦膠勁彈而結實,滷點甜酸醬就更醒神。炸魚餅,強烈而霸道既檸檬葉味道,魚味濃滲著咸香,像魚蛋般富彈性。紮肉卷,外皮炸得香口脆脆,肉質有咬口,咸咸的肉香。四眼姐姐您到底知唔知咩叫做串燒呢?依盤野邊忽似串燒呀呀?打電話時都覺得奇怪點解生菜包連串燒併盤要收我百七蚊,比完錢已經再問多次我要串燒併盤喎,有無錯?您真係冥頑不靈,仲要話正確無誤。仲要話剛剛用晒蝦膠要即做,所以要等耐少少。我心諗蝦膠點串燒呢!最終等左廿分鐘!串燒併盤只需 $42,小食併盤要 $104 架,最大問題係食唔晒好浪費,而且除蝦餅外,其他我唔多鍾意食呢!春卷無掂過、魚餅一舊、札肉卷一舊、蝦餅兩件,好飽食唔落喇!豬肉生菜包加辣,開呀!又係咁,有點失望。炒到水汪汪,無咩色水,賣相麻麻,大打折扣,聞就香噴噴。炒得香噴噴,有香茅、洋蔥、乾蔥頭、等等。豬肉生菜包加辣,又係淺色師傅炒呢,勁濕影響鑊氣又唔辣囉,香料味又唔夠突出。好采酸味夠重,豬肉汁又夠多,撈混再用鮮爽生菜包住食都美味可口。記得有一兩次係深色師傅炒,上色夠深,程啡色既豬肉鬆,賣相較較好,夠乾夠辣夠香口,厚口味又好食

記得有一兩次係深色師傅炒,上色夠深,程啡色既豬肉鬆,賣相較較好,夠乾夠辣夠香口,厚口味又好食少少。半盒都係汁,有無加辣架?同平時差不多乍喎,味道夠酸十分開胃,肉味濃又多肉汁,爽脆生菜捲住大量餡料塞入口,又幾好食既。

衰在勁濕啫,一咬噴到成手都係囉!可能太多肉汁,所以連香料味都蓋過,太濕又將辣味沖淡晒呢!大量肥豬肉好有趙頭又非常香口,係唔多健康啫。肥豬肉併上肉鬆有咬口,質感有趣。酸味濃溢出微弱辣味,當然開胃,食極唔厭。

我叫加辣但好似比平時仲淡左囉。幸好夠酸,味道夠濃,有紫洋蔥乾蔥頭免強夠香口,肉鬆有咬口又香噴噴,用生菜捲住食都好好味!如果勁辣就更刺激更好心啦。

生菜鮮爽多水份,一濃一淡配搭得宜好味道。加辣都唔辣既,勁多肉汁,好濕喎!都勁多肥豬肉,我都明白要有肥豬肉先香既。成盒生菜包食晒已經好飽,仲點食得落咁多小食呀!人家一心想食串燒架!

本想食蛇羹飲蛇湯,但蛇王兄被大舖搬細舖,依家得兩張圓枱仔只坐得七八個人乍,行過見到坐滿晒阿叔,兜個圈比多次機會您,仲未捨得走,仍然無位,我又唔想外賣蛇湯蛇羹,算!轉去飲冬陰功湯食生菜包。

大蝦冬陰功湯,勁酸我鍾意,香茅及椰奶味強烈而辣味較弱,質地厚帶黏,蝦味唔多突出。蝦肉嚥韌不爽,基本上無味道的!飲完泰拳,打個冬陰功湯補補去先,以泰補泰麻。

泰式炸蝦餅,高質有料到,正!剛剛炸起新鮮出爐,金黃鬆脆、乾爽香口,食到索索聲,聽得到的美味!蝦膠滲出肉汁,鮮味彈牙有靈魂,絕對唔會係翻熱死屍食物!沾上甜酸醬就更醒神美味,大滿足!

海南雞半隻,點解又有骨架?我講明要去骨架喎,依家取消左?上次又係有骨。冰鮮雞味道明顯不過,雞肉微滑硬淨實實的,雞味微弱,油感十足,香甜味好削,麻麻地。質數、味道都係泰亞萊、唐人坊較高水平。

點解今次海南雞有骨架?顏色深黃就夠晒靚喇,但雞味弱又食到成口油呢。無天然肉香或雞甜味,配上泰式酸汁免強合格。宅到自盡!lunch 牛腩麵外賣,dinner 又黎多劑外賣!
小食併盤
泰式炸蝦餅
大蝦冬陰功湯
海南雞半隻
海南雞半隻
2016-03-30
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
泰式炸蝦餅
  • 豬肉生菜包