難得放假就梗係要接女朋友放工啦,但係佢收工前我就享受下bro time。我同兄弟喺深水埗買完野,行多兩下,行到身水身汗,見到對面有間幾靚仔嘅茶記,最緊要有充足冷氣就入去坐下。坐落我地覺得佢似Cafe多啲,或者叫新派茶記都適合。下午四點幾依個時間都幾多人食,其實我哋唔肚餓,志在歇下腳。啲夥計都幾有禮貌同熱情,係咁叫我哋試吓Pizza,我見隔離枱食都好似幾正咁,但晏啲我又同女朋友食dinner,所以我就唔係食左咁多。我同兄弟首先一人叫咗一個牛角包,價錢三十幾蚊,仲包飲品,OK啦。而家求其喺間茶記食菠蘿油都要依個價。我哋分別要咗煙三文魚餡同埋吞拿魚餡,兩者都塞到好滿,而且個牛角包本身都夠鬆軟,比起Coffee Shop嗰啲嘅出品優秀。我地愈坐得耐,食完一樣又忍唔住嗌第樣,我哋叫咗一份日式黑豚肉漢堡,share食,$58蚊,佢無論個樣同味道都唔錯,其實佢有少少似豬扒包,但又維持到西式漢堡包嘅感覺。麵包係深黑色,估計係用咗黑炭原素,味道就同正常麵包無異。我好欣賞塊豬扒夠厚,而且亦都好Juicy。嗌咗個黑豚肉漢堡就可以以優惠價加小食,我哋追加左份辣汁煙三文魚$28,老實講上枱時真係唔知係乜,但原來

嗌咗個黑豚肉漢堡就可以以優惠價加小食,我哋追加左份辣汁煙三文魚$28,老實講上枱時真係唔知係乜,但原來係加咗辣醬汁嘅煙三文魚。估唔到點醬食比起就咁食更加開胃,但朋友就嫌重口味,不過如果真係唔中意,撥開啲醬就OK。

最後不得不提依間冰廳竟然有生蠔食?我本身見到個餐牌,以為夜晚先有,但原來午市後就已經有供應。佢既然可以逐隻嗌,我就愛爾蘭$38同法國$20都各來一隻試下,過吓口癮。果然價錢唔同,生蠔都係有啲分別。愛爾蘭嗰隻明顯比較肥美,但兩款嘅海水味都強。

飲品來講,我哋兩個麻甩佬竟然不約而同地都係嗌花茶飲,可能受女朋友影響得多哈哈!我要左洛神花冰蜜茶,兄弟好似要咗伯爵茶。跟餐可享半價。花茶大大壺,好襟飲,我果隻茶好濃味,帶點甜,但都算清潤。最終諗諗吓,我哋坐咗都成兩個鐘,又嗌啲輕食同花茶飲,感覺真係好港女,我同返女朋友講,佢都笑我,哈哈。整體而言,呢間餐廳價格相宜,嚟食放題都冇問題,雖然係講笑,但真心抵食。