2018-02-04
近排天氣持續低溫,放工後同老公打算食羊腩煲暖一暖佢,咁啱同事又話同佢男友想食雞煲,相請不如偶遇,就話荃灣有間cafe可以食晒羊腩煲同雞煲,仲話經濟實惠重點好味添,講到咁正更係要去啦!分兩架車各自到達,原來係荃灣路得圍超方便食飽回家! 真係Cafe黎喎,望入店好多人食緊一煲煲啱晒兩口子嘆又或者今次四個人,坐卡座也ok咁。雙冬枝竹羊腩煲 $168 吃羊肉最補身,因為它的功效有補體虛,祛寒冷,溫補氣血;益腎氣,補形衰,開胃健脾。其他食店都要兩百蚊,今次$168 咋,就試試佢啦,還有跟生菜添!羊腩燜得鬆軟又滑,羊皮帶點煙韌,枝竹同荀冬菇入晒味,入面加入竹蔗、馬蹄及混醬,以減低羊肉的膻味及燥性。暖粒粒麻辣雞煲 $138可選擇麻度同辣度的,今次大家就我叫左少麻辣但一樣香氣撲鼻! 炒兩炒d雞肉仍然嫩滑又惹味連紫洋蔥煮到軟淋,真係好味道!當羊腩煲同雞煲完成後,就轉戰肥牛,餐肉,響鈴同公仔麵,價錢唔算貴,將羊腩煲加湯就轉火鍋,雞煲就略油膩如果加湯其他食材就唔太健康。肥牛只不過係普通貨色但都不過不失。響鈴好吸引都湯嘅精華,入晒味好正囉!無乜特別的午餐肉。公仔麵底
雙冬枝竹羊腩煲 $168
麻辣雞煲 $138
響鈴好吸引都湯嘅精華,入晒味好正囉!
無乜特別的午餐肉。
公仔麵底