2019-09-26
今日工作忙得不可開交,連出去午餐既時間都無,在苦惱叫邊間外賣填肚既時候,同事話去加藤屋買外賣。在此之前,同類餐廳,我只係食過橙吉家,出於試新野同跟大隊既心態,就叫左個麻辣牛肉飯,個飯仲可以揀大中少辣,除左飯類款式多之外,真係估唔到連辣度都可以揀。食辣野當然配返杯可樂,無錯,係可樂,唔係百事。無耐同事返黎,遞左袋飯比我。而我望一望貼係膠袋上既單,外賣竟然平$5,減完個價錢都算貼地。望見個盒係鮮黃色,再加上紅紅可樂杯,在黃紅相映下,感受到加藤屋想係牛肉飯市場,展示出自己既與別不同,用顏色令食家係用餐感受留下一個獨特既印象。打開飯蓋倒下牛肉,徐徐用匙更撈下啲飯。但汁不夠多,唔能夠每粒飯都沾到汁。飯唔係粒粒分明之外,仲要有啲爛,扣分。食口牛肉,麻辣同牛肉出奇地夾,辣似麻辣燙果種辣,牛肉連飯一齊食,係非常惹味同好送飯,味蕾有種衝擊,我係食緊飯,唔係食米線既感覺。食完個牛肉飯,有種破舊立新既睇法,唔應該習慣消費特定品牌,應該勇於嘗試,對於食左十幾年同一間牛肉飯既我,有一番新體會,亦希望有更多既體會。的確食飯都可以悟出人生。
食辣野當然配返杯可樂,無錯,係可樂,唔係百事。
的確食飯都可以悟出人生。