2019-12-02
最近係某網發現左一間新派點心中菜館-名館,提供下午茶時段既點心放題,價錢都好相宜,連埋加一都係$120左右,感覺相當抵食。餐廳有2間分店,分別位於中環同銅鑼灣,而我就揀左銅鑼灣希慎廣場。 我同朋友決定星期六去食,當日14:30到達,店員好快就安排到入座,座位好闊落,餐具好精緻,個碗原來有隻小鯉魚,賞心閱目。茶水顏色金黃,飲得出淡淡玄米味,不過略厭茶味較淡。 落單店員只比左2張點心紙,可能預我地只點兩round,點心紙同買團購所見差唔多係一樣,不過最可惜係無左宮庭點心盤,但當初買團購個陣仲大大隻標題寫左有宮庭點心盤,當前感覺有D落差 作為前菜,味道清爽,一d都唔膩,最上層既水晶皮凍好爽口,一啖一粒,食得好方便! 除左春卷皮較厚,比較難咬,勝在蝦肉彈牙,味道清爽,可以一試 賣相好鮮艷,但咬落口外面實在太厚,入面餡料紅菜頭都爽口,但豬肉味淡,鮮味一般 賣相好吸引,可惜凍左,酥皮唔脆,入面餡料好似係豆蓉,食落完全無味,真係食唔出係咩餡,睇得唔食得,只適合打卡用! 香煎蘿蔔糕又係凍既,成舊糕都好多油,一夾就散,放入口一大陣油嗌味,好似食緊成個粉咁,蘿蔔味欠奉。真·菠蘿包只係微暖,雖然面頭層酥皮好
除左春卷皮較厚,比較難咬,勝在蝦肉彈牙,味道清爽,可以一試
真·菠蘿包只係微暖,雖然面頭層酥皮好散又唔脆,好在原來餡料係奶黃加菠蘿粒,味道層次好豐富,如果夠熱我諗仲好味~
羊肉餅都係唔熱,導致餅皮淋曬,好韌好難咬,值得一提係羊肉無騷味,咖喱汁另上,咖喱汁惹味!
雞翼煎到熱辣辣,入口雞肉好入味,有少少辣,不過入面既糯米,味道偏淡。
甜品叫左糍粑,新鮮炸起,外脆內軟,配埋紅糖同黑糖漿,好香甜,今餐終於有個好結尾了
總括而言,以放題價錢,食到咁多款點心,都尚算抵食,不過食點心最怕係凍,而依間大部份點心,除左係蒸既點心,好多都係整好攤凍曬,真係會好影響食物既味道,如果好似我咁由沙田專程出黎食,我覺得無需要,比我揀多次,我寜願係屋企附近飲茶算了