2022-05-07
前兩日同朋友翻學校考試考完當然要食好d獎勵自己咁辛苦(雖然其實我未完sem🥹🥹就到左西環一間bookmark幾耐專食泰西fusion既野食而且最著名就係佢哋既流心牛角包舖頭環境浪漫有特色我地好彩坐梳化所以好舒服店鋪適合約會同家庭聚會٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♡ Set Dinner $298/pp +10% charge (8.5/10)( Starter / From the Grilled / Main / Dessert x1 ) ♡ StarterSignature Lobster Bisque Lava Croissant (8/10)呢個就係傳說中的龍蝦湯流心包♡來呢度就係為左呢個龍蝦湯的確幾濃的配上牛角包一齊食確實係另一番風味但係龍蝦肉不算多有dd失望Signature Burrata Cheese Salad (9/10)反而呢個真係令我Surprise泰式辣味蘸係番茄上單單食的確會有少少麻辣感但係配埋布拉塔芝士就中和左而且軟軟綿綿~正♡ From the Grilled Grilled Squid (7/10)呢個魷魚唔算好多 而且都偏辣
考完當然要食好d獎勵自己咁辛苦
舖頭環境浪漫有特色
我地好彩坐梳化所以好舒服
店鋪適合約會同家庭聚會
٩(´ε` ٩و
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♡ Starter
單單食的確會有少少麻辣感
但係配埋布拉塔芝士就中和左
而且軟軟綿綿~正
♡ From the Grilled
Grilled Squid (7/10)
呢個魷魚唔算好多 而且都偏辣
咬感都唔算爽口
不過佢幫我地魷魚切好曬
食得好方便~☺️
Chicken Stray w/ Peanut Sauce (8.5/10)
反而呢間朋友叫既又幾好香
雞肉選出左近骨位置
食落唔會鞋而且軟軟的
配埋沙爹同花生醬~係正的
♡ Main
Sous-vide Wagyu Cheek w/ Massaman Curry (9.5/10)
呢個真係完全out of expected好味😋
首先和牛份量好多好多
我同朋友食左起碼十幾塊😌
而且Massaman Curry非常惹味
係泰式中相對溫和的咖喱
對我呢個non-辣控friendly!
個人認為佢仲有少少椰汁感!
Braised Crab Meat E-Fu Noodles in Signature Lobster Sauce (9/10)
E-Fu Noodles有少少似中式伊麵感覺
而且龍蝦汁都果然濃的口感
個人認為呢個出色過流心牛角包的汁!
同朋友好快就bababa食曬٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
♡ Dessert
Thai Tea Lava Croissant (9/10)
相比起一開頭既
呢個更加吸引我🥐✌️
因為除左佢係爆漿多d之外
泰茶濃郁之餘都唔會甜非常好👍🏻
Sous-vide Creme Brulee w/ Pineapple Puree (8.5/10)
呢個焦糖燉蛋都十分出色
在於佢有濃厚的椰子雪糕
再配上有菠蘿蓉在底
混合一起就係充滿泰國風情
的法式甜品🍮
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
● ● 總結 ● ●
個人認為呢間都幾抵食