2020-09-17
今日同一位初相識嘅朋友會面,第一次見面總系會尷尬,這是常識吧?所以更加要揀選一個適合把酒談天嘅好地方🤤幾年前喺尖沙咀讀high dip,周不時都會同同學去近北京道同埋亞士厘道嘅一間日式餐廳食串燒同埋小食,諗番戈陣讀書真系relax好多⋯⋯出到黎做野完全系兩回事😟吾理咁多喇,好好relax埋呢一日先!裡面嘅枱櫈主要系木造,牆身又有好多酒樽做裝飾,都幾有氣氛喎。餐廳菜式以串燒為主,另外仲有不少小食,個人認為一大班人黎食系好適合嘅,當然同朋友或者情侶食又有另外一種風味。粗口啤喺呢度都夠曬特別🤣記得好似喺同區嘅另一間日式餐廳都有同款嘅啤酒?兩間餐廳應該系同一個老闆?見到呢間餐廳都幾多人推介燒雞肉,一於試吓雞肉係咪都可以整到咁好食先😆同朋友每人一串,雞肉真係幾有口感,肉質都嫩滑,呢樣係全餐最好食嘅菜式👍🏼牛舌喺串燒界都算佔一席位,黎到依度當然都不忘試試。呢度嘅牛舌比較乾身,唔似出面嗰啲咁有啲濕潤,不過口感都保持到有適當嘅嚼勁,都算OK啦。金菇肥牛卷好多串燒店都有,我本身都中意食呢樣野😋金菇嘅數量都多,同埋夠濕潤,吾會太乾身。肥牛反而同樣都系有點乾身,好彩有金菇嘅濕潤調和。豬頸肉不嬲都系好香口嘅菜
豬頸肉不嬲都系好香口嘅菜,應該都好多人中意食。呢度嘅豬頸肉比想像中好食呢😋每一件嘅口感都結實,燒嘅味道幾明顯。
最後飲咗一款粗口啤,味道其實應該一樣🤔不過系啲粗口吾一樣🤣入面戈隻系黑啤,不過濃度吾算好高,飲完都吾會太嗆。