2018-03-23
新東記聽就聽得多,去就第一次去,今次仲要係個外國番黎嘅朋友話要去食呢間。新東記應該係遊客界好出名,好多食客都唔係香港人,好幾枱都係日本遊客。佢地方好大,有屋內同屋外,我去個日天氣凍仲落雨,都係坐番屋內。一坐底就可以整醬油,成個架放係到任你撈,好多唔同醬料揀。打邊爐最重要都係個湯底,我地叫左雙拼湯底,就係貴個款價錢+$30。我地叫左日本九州豬骨湯同埋四川麻辣湯。兩個湯底都勁足料,大大枝豬骨,上面都仲有好多肉,又有勁多粟米,其實多到唔洗另外叫粟米。而麻辣湯入面亦都有好多豬紅同埋凍豆腐,兩樣吸晒d 湯汁勁好食勁野味。淨係湯底食物都已經有好多。另外兩款湯都好濃好香,佢地加湯唔係加水,而係加上湯,所以個湯底係keep住濃郁,唔會愈食愈淡,反而愈食愈好味。除左湯底之外,黎新東記一定要食牛肉,佢地出面新鮮手切肥牛,成大條牛肉掛係門口,可以睇到師傅切出黎。而肥牛佢都有好多個部位比你揀,勁脊、小肥、中肥、大肥、雪花任你揀,可以揀最埋自己口味,對得住呢個價錢。大碟真係好大碟,密密食都仲有,第一次唔係秒速清碟。我地叫牛頸脊部分,脂肪相對冇咁多,分佈得比較平均,但係肉質好腍,肉味重,係咁多個部位我最鐘意,平時
雙拼湯底
我地叫牛頸脊部分,脂肪相對冇咁多,分佈得比較平均,但係肉質好腍,肉味重,係咁多個部位我最鐘意,平時牛頸脊都要貴d,呢到就一視同仁。
肥牛肉(頸)
肥牛肉
另外好值得介紹係呢個自家整三色丸,有蝦滑,鯪魚滑同墨魚滑,三款都好好食,佢入面都會有蝦肉粒同墨魚肉粒,好彈牙爽口。
自家制三色丸
另外黃油雞都好食,佢有少少酒味,有少少醉雞feel,雞肉好嫩滑,肉質鮮美👍🏻隔離個油鴨脾都好靚,第一次打邊爐食油鴨脾,食落又幾得意幾特別,可以一試。
新鮮黃油雞
最後必叫手打唧唧魚麵,又有得玩又有得食,魚麵吸左湯底,好好食,佢唔易斷,好有口感,亦都好香魚肉味,好似極長嘅生菜魚肉咁,正👍🏻
手打唧唧魚麵
除左呢d 我地都叫左好多蔬菜類食物,份份都好大碟。