2021-12-06 725 views
嗰晚食嘅蔡太寫嘅菜單。烚花甲。擺盤花咗心思係值得一讚。開頭以為烚花甲係hea底嘢,但原來係用咗啲自家製汁去烚,個汁酸酸地辣辣地非常開胃,作為第一道菜當之無愧。獅頭鵝頸拼盤。原來鵝肝唔煎,用嚟鹵水都可以咁好食。口感係超級嫩之餘完全食到鵝肝嘅油香味,真係有種入口即融嘅感覺。鵝頸、鵝翼部份,佢斬到每一件都係剛剛好可以入口嘅size,大家唔會食得太狼狽,鵝肉又係超嫩超入味。嚟好蔡館淨係食呢一碟嘢都可以滿足對潮州菜嘅渴求。蝦棗鳳陽酥。擺盤好大排檔feel但入口有驚喜。長啲嗰嚿係用腐皮包住馬蹄、豬肉、芋頭同起肉九肚魚嘅炸物,馬蹄爽、豬肉鮮、芋頭有口感、九肚魚滑,成嚿嘢可以用口感豐富、層次分明嚟形容。至於佢隔離嘅蝦棗,即係蝦滑,如無意外都係全人手打,否則唔會咁彈牙。芋泥手磨杏仁茶。完全顛覆我以往對杏仁茶嘅印象。因為我一向都唔喜歡杏仁茶陣味,一開頭我都對呢碗嘢冇乜期望,不過果然冇期望先會凸顯到有驚喜嘅反差。呢碗嘢完全冇普通杏仁茶嗰陣臭到攻鼻嘅氣味,feel到係杏仁香多啲。配埋芋泥嘅香氣同口感又豐富小小,成壇嘢係香甜而不膩,如果唔係食到幾飽我都想添多碗。當晚仲有花膠羹,食咗一千蚊一位,但我覺得呢個價錢食
嗰晚食嘅蔡太寫嘅菜單。

烚花甲。

獅頭鵝頸拼盤。

蝦棗鳳陽酥。

芋泥手磨杏仁茶。

當晚仲有花膠羹,食咗一千蚊一位,但我覺得呢個價錢食潮州菜係有啲貴,下次去唔食珍饈海味其實會相宜啲😅