2009-03-16 18 views
成日心思思想打邊爐,本來諗住買返屋企打,點知去到旺角街市搵隻帶子睇下先無。出街打,去邊度好?老坑好嘛?上前食左又唔sure今次去到有無煲仔飯(老爸想食煲仔飯呀嘛!)見到雜誌介紹老三,雖然位置比較隔涉,不過都去試下啦。去到叫左老鴨湯底,手切肥牛,招牌餃,四寶丸,醉雞丸,雜菇。想叫海鮮又唔知叫咩好,因為我最愛既帶子佢又無價錢>.<結果姐姐介紹左我地食"青島刀貝",都好喎,反正未試過!另外仲送左碟雜菜添首先梗係飲湯先啦,有人幫我地筆湯,又問我地食唔食蔥,我地話食就即刻幫我地筆埋D蔥花落去齊齊飲,佢話香好多喎。個湯味道都唔錯,不過以我呢個唔飲湯既人,真係唔識點評佢係咪好湯啦!刀貝超新鮮同好乾淨,就算開晒殼都見到D刀貝係咁郁,個樣有D似肉色既北寄貝咁囉。見到咁新鮮,都知係好野!牛肉都算几大碟,又淋又滑,不過肉味只算一般,未算濃四寶丸都夠彈牙,不錯!醉雞丸又係呢度既另一招牌食物,一場黎到,梗係要試下啦。通常打邊爐既丸都不外乎豬牛魚蝦墨魚,手打雞丸?真係未試過!聽聞為左令雞丸比較彈牙,係加左蝦膠落去一齊打呢,至於個心就係花雕酒!wow~~~ 期待呀!未淥既時候老闆已經提醒我地食得要小

見到雜誌介紹老三,雖然位置比較隔涉,不過都去試下啦。

牛肉都算几大碟,又淋又滑,不過肉味只算一般,未算濃

四寶丸都夠彈牙,不錯!

醉雞丸又係呢度既另一招牌食物,一場黎到,梗係要試下啦。通常打邊爐既丸都不外乎豬牛魚蝦墨魚,手打雞丸?真係未試過!聽聞為左令雞丸比較彈牙,係加左蝦膠落去一齊打呢,至於個心就係花雕酒!wow~~~ 期待呀!未淥既時候老闆已經提醒我地食得要小心D,會爆漿...
淥好一入口真係好彈牙,個心既酒味都好濃。唔飲得酒既媽媽已經唔敢食個心,將個心倒晒出黎,唉!真嘥料!

招牌餃漏左單,不過一出聲,老闆就好快拎返黎比我地。D餃好細隻,不過好似有成十二隻咁多。入面有D菜同木耳同少少肉,都几好味

菜都可以,但d秀珍菇就有d苦苦地,可能唔係咁靚啦。我地本來想叫個雜菜,但我又想食菇,雜菜&雜菇又太多,最後姐姐叫我地嗌一個雜菇,然後送個雜菜比我地呢!

服務真係唔錯,不過有時略嫌太過熱情。同埋呢度要收前菜錢同埋醬料。

後記:回程時媽媽o係巴士上好似醉左咁...哈哈哈!我同爸笑佢食醉雞丸食到醉左,雖然佢堅持話唔係...XD
2009-03-01
$188 (Dinner)
  • 刀貝+醉雞丸