2021-03-23
好耐都未試過一盅兩件 突然良心發現 捉阿媽去飲午茶做個孝順女先 阿媽提議去利滿皇宮 橫掂我未食過 一於試下先利滿皇宮畀我第一個嘅感覺真係好似入咗皇宮咁 樓底好高 地方好大 圖片的環境只是冰山一角 天花吊住華麗嘅水晶燈感覺富麗堂皇地方夠大座位夠多 完全唔需要等位 平日午市茶價九蚊位 除咗有特價點心之外 重設計咗一啲優惠組合 亦有小菜及炒粉麵飯提供 食物選擇都幾多樣化我就最怕煩 亦有選擇困難症 所以優惠組合最適合我點左個大師傅推介$228 有點心 有個菜 仲有個蒸飯先來碧綠鮮蝦燒賣四隻 打破傳統一般嘅黃色燒賣 反而用咗綠色嘅外皮 味道同平時嘅燒賣完全冇分別 不過外觀上係幾吸睛嘅 燒賣好大粒 豬肉好有彈性 仲有陣陣嘅冬菇香味 即叫即蒸非常高水準紫薯流沙蝦球 好特別嘅一款點心 充滿創意 創意得嚟又好食 紫薯波波外層鋪滿 滿粗粒砂糖 口感脆又甜 中間是軟熟煙韌的紫薯蓉 核心是流沙奶黃 三重口感 值得一食蝦餃皇四粒 蝦餃大粒餡料非常足料 食到粒粒蝦肉 味道好鮮濃湯鮮竹浸菜苗 浸菜嘅湯底好鮮甜 食番個菜頓時覺得腸胃舒服曬 除咗白菜仔之外仲有木耳及鮮支竹 是一個健康的配搭金銀蒜龍躉頭腩蒸飯 呢個飯真係
蝦餃皇四粒 蝦餃大粒餡料非常足料 食到粒粒蝦肉 味道好鮮
金銀蒜龍躉頭腩蒸飯 呢個飯真係好好味 我覺得可以四個人食 份量超多的 我同阿媽兩個我根本食唔曬 仲可以打包添 龍躉魚片肉質厚又滑 魚皮的位置煙韌 膠質重 重點係一啲魚腥味都冇 反而食到好重嘅蒜香味 用咗荷葉墊底 米飯吸收了魚片的精華 還吸收了荷葉的香味 個飯香到不得了
最後仲單點咗個蒸排骨 我覺得呢度啲點心 大件夾抵食 仲要樣樣熱辣辣 媽咪果然好推介