雖然剛去左十日日本返香港,但仍然好想食日本野,本身同事推介個間都仲未啟市,就去左the one 覓食。下午一點幾,食飯的人不算多,可能係大家都仲放梗假。點左一個壽司定食配上迷你昆布烏冬。定食跟左個沙律同少少漬物,有八件壽司同三件小卷,仲有一杯野飲。對一個女生黎講其實已經好夠,加上碗小烏冬更要捧著個肚走。沙律是普通的生菜車厘茄配上日式麻醬,蔬果新鮮,醬有芝麻香,而且醬汁酸酸的,很開胃。刺身既新鮮程度同日本食既差不多。刺身夠凍又不會冰,肉質厚實,不會覺得「梅」和有怪味。另外昆布烏冬味道很清淡,不會只有咸味。烏冬麵條應該是用了稻庭,麵質好有咬口,好煙un ,唔錯唔錯!

下午一點幾,食飯的人不算多,可能係大家都仲放梗假。

2016-02-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)