2019-05-09
最近網上密密見到熱石牛排介紹,心思思搵朋友一齊去試吓聽同事講平日夜晚都大排長龍,有人排成粒鐘...所以都係lunch去好12:45左右去到,場內坐咗一半人,唔洗等位就即刻入得一入店就見到有部自助點餐機,食物款式只有唔同嘅牛部位,牆上面都有介紹唔同部位嘅分別,價錢$80-$330。因為lunch想食得經濟d,我哋嗌咗最平果兩款夾埋都唔洗$200,又可以試下唔同部位。貴嘅就留返晚餐再試點緊餐果陣,店員已經主動介紹話白飯、湯、沙律任食,保證食得夠飽等緊牛嘅時候,就去咗拎沙律湯飯湯係傳統麵䜴湯,咸香同埋有唔少海帶。特別推薦沙律菜,每條切到好幼細,好爽脆!加埋芝麻醬,超級開胃同埋食燒牛可以解油膩添咗兩次沙律食等咗10分鐘左右,主角都上菜喇牛肉上面放咗張廚房紙,好彩店員主動提我哋用即棄圍裙,唔係就食完成身肉味牛排煎到表面微微1成熟,見到裡面係粉紅色,同埋有少少血水滲出上檯時已經好香牛味200g同180g size差唔多,不過淨肉眼就冇骨,啖啖食得,感覺切完份量多d咁,size大約一個拳頭咁邊切邊食感覺比較趕時間咁,我哋一次過切曬,煎到5成熟放曬係碟,食個陣再放係熱石上燙一兩秒,食得冇咁趕時間檯上有
12:45左右去到,場內坐咗一半人,唔洗等位就即刻入得
邊切邊食感覺比較趕時間咁,我哋一次過切曬,煎到5成熟放曬係碟,食個陣再放係熱石上燙一兩秒,食得冇咁趕時間檯上有粗鹽,略加少少用嚟提味
講返塊重點牛肉,牛肋骨排同牛肩肉眼肉味都好濃,煎完之後特別香濃好味,比一般餐廳嘅牛排好食!而且自己燒可以控制個熟成度,我哋煎到5成,食之前再燙兩下,仍然有好多肉汁係入面,邊位都燒過又唔怕太生冇血水
個人比較鍾意牛肩肉眼多d,一黎因為冇骨比較易切,二黎肉眼入面有d部位有少少牛根位,特別重牛肉味,同埋口感豐富,帶有些微韌度
自助區有醬汁可以拎,每隻味都倒咗d,顏色最透明果款帶微甜,用黎沾牛肉食嘅話,會比濃濃嘅牛味蓋過,發現用嚟拌紫菜飯最好食另一款深色d嘅醬帶微辣,最夾牛肉,入口更惹味反而芝麻醬就一般,會蓋過牛味
整體性價比高,下次晚餐要試埋貴d嘅牛先得,不過lunch食就另有好處唔洗等位