香港少有🇰🇷高級韓國Fine Dining 🍽️今次係我初嚐韓國🇰🇷高級料理,所以我就揀左Lunch嚟體驗一下🤭估唔到好精緻之餘仲保留到韓國傳統。老闆兼主廚一韓國釜山人Jim Kim擁18年入廚經驗,將韓國釜山飲食文化同食材帶到嚟香港🇭🇰 餐廳所有新鮮海鮮、食材均韓國直送,大米更由Jim自家韓國農田直送香港🇭🇰 並於餐廳即場將稻穀脫殼及使用韓國蒸飯機煮製👨🏻‍🍳餐廳位置銅鑼灣Suger+ 23樓,樓底好高採用超大落地窗玻璃窗空間感採光度十足之餘,景色以維港及維園為主。首先我點左韓國生牛肉🥩做開胃菜生牛肉帶點咬口 調味特別有少少辣辣下層墊住雪梨粒清甜既配搭頗有清新開胃😋💙 Deul Kkae - Juk韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上無調傳統粥⏰鮮味十足,帶有鹹香味道。配有人參雞湯米餅,散發淡涼人參香氣,同時也能令口層豐富💙 Jii - Tang海鲜清湯配烤釜山鮑魚將高湯打成既泡泡。海鮮既鮮甜味,還有蔬菜的甜味。原來有好多蘿蔔,蘿蔔吸收晒湯既精華,加上完全布渣,真係好好食。而鮑魚廚師輕輕烤過,令鮑魚咸香更突出。調味方面唔會太濃味,完全冇蓋過湯既鮮甜💙烤韓國頂級1++

首先我點左韓國生牛肉🥩做開胃菜
生牛肉帶點咬口 調味特別有少少辣辣
下層墊住雪梨粒清甜既配搭頗有清新開胃😋

💙 Deul Kkae - Juk

💙 Jii - Tang
海鲜清湯配烤釜山鮑魚
鮑魚廚師輕輕烤過,令鮑魚咸香更突出。
調味方面唔會太濃味,完全冇蓋過湯既鮮甜

💙
烤韓國頂級1++韓牛 +$180
1++韓牛係最優質既牛肉🥩

肉質鮮肉味濃!煎到medium rare,入口牛肉味香濃突出,比起和牛油脂,我更喜歡意種肉味濃既牛肉。韓牛入口軟腍鬆化,點少許肉汁醬更加香口。仲有紅蘿蔔泥伴碟!味覺嘅享受😎

烤釜山鰻魚
鰻魚係韓國🇰🇷絕對係高級食材
鰻魚炸得好香脆內能保持嫩滑,肉厚肥美
配上薑蓉嘅薯蓉,能更加帶岀魚嘅鮮味

💙 JinSu - Sung Chen
釜山自家農田珍珠米飯配48小時鯉魚湯加五種時分特色釜山伴菜

今次有幸係主廚兼老闆親自送上高壓煲,
席前打開韓國蒸飯機,飯香四溢~
米飯粒粒分明,有石鍋盛飯保持溫熱,好有飯香!白飯伴有5種時令釜山伴菜:醃製芝麻葉、泡菜魚肚、小魚乾、紫菜乾、黑豆,送飯一流。看似平平無奇的釜山鰻魚湯,非也非也
需要足足熬製48小時,湯頭鮮甜無比😳魚味濃郁,令人難忘

Oouli 3 or 4 - courses Lunch Menu
HKD 538 for 4 Courses and subject to 10% service charge