2018-05-08
本身諗住同朋友慢慢食下野坐下,所以就揀左間CAFÉ,點知行到去先知東主連休六天….又一次想去試既食肆唔開門😫。唯有係附近搵食,結果再次光顧呢間平民茶記---普洱今次同朋友兩個人點左一份二人餐,包一個前菜、油菜、兩個小菜、兩個飯/米線、兩杯飲品,加上呢度無加一,兩個人食都只係$128,認真抵食😏朱古力普洱呢款最多人點,飲落除左有濃郁既朱古力味之外,仲真係飲到茶既香味芝麻紅豆冰芝麻味非常香;紅豆偏硬身,而且唔甜,似係自己煲;但奶就甜左d滷水拼盤內有滷蛋一隻、滷水翼兩隻、滷水豬肉4片雞翼雖然唔彈牙,肉質偏淋,但勝在滷得夠好入味;豬肉片都入味、肉質亦淋、但仍然食到豬味。呢度既滷水鹹中帶點甜,食完都唔會好口渴滇醬骨排骨已經炆到骨肉分離且入味;醬調得好好,濃味得黎又唔會太鹹,我最後用黎撈個米線食;但二人餐得三件,爭崩頭…烤豬頸肉配黑椒汁呢碟豬頸肉分量真係好多!! 雖然無碳燒香,但食落都算爽口。但佢個黑椒汁出左問題,味道似粟米汁多過黑椒…蠔油生菜生菜爽脆唔過熟米線個湯底食落似冬瓜味清湯,但略嫌有好多斷米線呢度食野價錢夠抵,食完野慢慢飲杯特飲坐耐少少都唔會比人趕走,但最好唔好談心,因為兩個人就多數要同
朱古力普洱
芝麻紅豆冰
滷水拼盤
內有滷蛋一隻、滷水翼兩隻、滷水豬肉4片
滇醬骨
烤豬頸肉配黑椒汁
蠔油生菜
生菜爽脆唔過熟
米線個湯底食落似冬瓜味清湯,但略嫌有好多斷米線
呢度食野價錢夠抵,食完野慢慢飲杯特飲坐耐少少都唔會比人趕走,但最好唔好談心,因為兩個人就多數要同人搭枱。而我同朋友今晚邊食邊聽對面兩位女性閨蜜談心,結果佢地既內容就成為我地之後既茶餘飯後話題😂