今晚朋友帶左小妹去九龍城食“我呀媽家姐”🤭, 入面除左長長嘅吧枱亦設有廂房, 環境舒適, 座位闊落, 坐得幾舒適, 小妹同朋友揀左有18道料理嘅<秀>嚟試下☺先付:🌟慢煮鮟康魚肝鮟康魚肝採用慢煮方法烹調, 所以食落更綿滑, 味道更濃郁, 上面撒左少量Wasabi同青檸皮嘅絲, 令口感更清新🐟刺身五品:🌟松葉蟹刺身🦀蟹肉上面鋪左蟹醋啫喱, 酸酸甜甜加埋紫蘇花突出嘅香味, 非常開胃同時帶出蟹肉鮮甜味🌟日本真蠔生蠔上面擺左少許蕃茄味蘿蔔茸配搭酸汁, 入口先係甜甜嘅蕃茄味, 蠔味隨後而出, 肉質清爽, 濃郁鮮甜🌟熟成拖羅拖羅熟成14日, 上面放左少量芥末籽, 外皮輕輕燒一燒, 油份會保持較多, 入口即溶, 油脂甘香, 味道係口中last左好耐!🌟秋刀魚秋刀魚表面輕輕燒過帶微微焦香味, 同時亦將魚油迫出, 上面塗上蒜味醬油同放左少許用炸蒜整成嘅醬油脆脆同七色芝麻, 味道同口感幾特別!🌟煙燻鰆魚口感清爽嘅鰆魚外皮經煙燻過後帶點焦香, 配搭口感爽脆自家醃製嘅紫洋蔥同芝麻, 食落清新不油膩🍁季節料理:🌟金鱗鯛日本時令金鯛魚連魚鱗一齊炸, 上面更放有一片秋葉作裝飾, 旁邊擺有青檸同喜馬拉亞山岩鹽, 一件
先付:

🌟秋刀魚

🌟煙燻鰆魚

🍁季節料理:

🌟金鱗鯛
日本時令金鯛魚連魚鱗一齊炸, 上面更放有一片秋葉作裝飾, 旁邊擺有青檸同喜馬拉亞山岩鹽, 一件可有多種食法嘅炸物震撼住不同味蕾, 魚肉外脆內嫩啖啖肉, 單食已經好好味, 加點青檸汁令感覺份外清新, 而岩鹽就令鮮味更突出, 最後可以食埋旁邊嘅蘿蔔清一清味蕾

壽司六貫🍣:

🌟剝皮魚壽司
剝皮魚其實係馬面魚嘅俗稱嚟, 魚肉爽口有彈性, 配搭自家製嘅魚肝醬, 肝醬調味適中, 配搭埋一齊食味道更鮮

🌟牡丹蝦壽司
上面放左一點蝦頭蝦膏, 蝦肉口感結實有彈性, 食落鮮上更鮮

🌟赤身醬油漬壽司
赤身味道濃郁, 配搭黃芥末/芥辣, 芥辣嘅辣味突然一下子衝擊味蕾, 感覺幾驚喜刺激

蒸物:

🌟黑松露野菌茶碗蒸🍄🥚
茶碗蒸作為間場一嚟可以清一清口腔, 二嚟又無咁悶, 黑松露野菌蒸蛋平時比較少食, 入口好香黑松露味, 蒸蛋非常嫩滑Q彈,上面加左少少檸檬皮, 所以食落會帶點點檸檬嘅清新, 亦平衡番黑松露獨有嘅濃烈味道

壽司六貫🍣:

🌟北海道馬糞海膽壽司
海膽味濃郁鮮甜, 入口即溶, 上面放左少量鹽昆布, 令鮮味更突出

🌟黑鯥魚壽司
入口先係微微煙燻味, 上面擺有山葵同少量昆布碎, 食落口感同層次都更豐富

🌟煙燻銀雪魚壽司
師傅係我地面前將銀雪魚煙燻, 入口爽甜嘅魚肉帶點煙燻味, 非常有層次感

卷物🍣/玉子🥚/吸物🥣/甜品🍈:
🌟吞拿魚茸手卷
師傅有問我地想要多飯, 正常定少飯, 十分貼心😊! 手卷夾雜住吞拿魚蓉同蔥花, 魚蓉份量幾多, 油份亦比較高, 所以食落好香油脂味, 相當滿足!

🌟江戶前玉子
E款外型似雞蛋糕嘅玉子其實係魚肉蝦肉玉子嚟, 師傅話一粒麵粉都無落過, 只係用左魚肉, 蝦肉同雞蛋去做, 入口先係好濃郁香甜嘅雞蛋糕味(質感亦好似蛋糕), 口感濕潤, 後期會慢慢食到微微魚肉同蝦肉, 相當有驚喜, 非常特別嘅玉子!

🌟蟹湯🦀🥣
E到嘅吸物係蟹湯, 用左松葉蟹煮成的, 湯汁清澈, 入口鮮甜, 入面仲有豆腐, 與及用蟹肉同白身魚打成嘅魚蛋, 食落有一絲絲嘅蝦肉同蟹籽, 飲完有一種好完整嘅感覺

🌟甜品🍈
甜品係嚟自北海道嘅蜜瓜同刀根柿, 柿肉爽甜多汁, 蜜瓜完熟清甜, 為美滿嘅晚餐畫上完美句號
2021-11-26
$1400 (Dinner)