2021-07-31
同媽咪去新蒲崗處理銀行戶口事務, 經過有間日式餐廳, 門口張貼menu, 主打丼飯、壽司、刺身, 正好lunch hour時段, 餐廳內已坐滿食客, 唯有買外賣返屋企食。入到餐廳, 左邊為click order區, 右邊廚窗放了刺身, 特別係三文魚腩, 望到都流哂口水!外賣點了刺身、壽司同丼飯, 食過覺得刺身、壽司果然味道唔錯! 外賣仲附帶冰包, 可暫時keep到冷藏溫度。【三文魚腩刺身(8切)】HK$88每片刺身均為厚切, 質地爽彈, 充滿魚油香, 超推介!【油甘魚腩壽司】HK$16油甘魚腩微爽, 味道甘香有魚鮮味。【帶子壽司】HK$24帶子肥美鮮甜, 口感滿足。雖然外賣返到去已令軍艦紫菜轉林, 但對整體味道影響不大【芥辣八爪魚軍艦】HK$16八爪魚切成幼粒, 整體有層次, 但芥辣未唔太突出。【香蔥拖羅蓉軍艦】HK$16拖羅蓉質地棉滑帶黏, 有少少京蔥碎係面, 食落有少少唱口。【三文魚大蝦帶子丼】HK$88其中有兩片三文魚都係腩黎, 比起三文魚當然更有魚香; 大蝦微爽帶黏, 帶子鮮甜, 常溫丼飯做底; 丼飯跟沙律、海帶湯, 整個set好飽肚。
【三文魚腩刺身(8切)】HK$88
每片刺身均為厚切, 質地爽彈, 充滿魚油香, 超推介!
【油甘魚腩壽司】HK$16
油甘魚腩微爽, 味道甘香有魚鮮味。
【帶子壽司】HK$24
帶子肥美鮮甜, 口感滿足。
雖然外賣返到去已令軍艦紫菜轉林, 但對整體味道影響不大
【芥辣八爪魚軍艦】HK$16
八爪魚切成幼粒, 整體有層次, 但芥辣未唔太突出。
【香蔥拖羅蓉軍艦】HK$16
拖羅蓉質地棉滑帶黏, 有少少京蔥碎係面, 食落有少少唱口。
【三文魚大蝦帶子丼】HK$88