平時鍾意三兩知己周圍去cafe 飲下咖啡,輕鬆傾下計,不過甚少打食評,但今次實在太太太失望了,實在忍唔住。一間咁無誠意的 cafe,就請不要標榜自己專賣自製麵包。這間 cafe 每次經過都有人排隊,網上也好評如潮,而且仲要係黃店,所以一直都想黎試。今次約了朋友兩點,預早少少過黎排隊。兩點去到門口,裡面幾張枱都坐滿哂,講低左兩個人,店員話喺門口等一等。等了15分鐘,後來又有兩個人黎,佢地直接行左入去,出返黎示意我裡面其實有張枱,可以入去。我再行入去先知有張枱可以搭枱。重點:店員似乎忘記左我一直喺門外等緊。佢再問多我一次:請問幾多位,麻煩喺門口等一等先。。。都唔緊要了,我當你係太忙,呢d 都可以原諒。搭枱坐低左後,對面係一對情侶 (一呎半的距離,加上佢地嘅大聲量,佢地所有聊天對話都聽到哂!)其實都算了,唔關間店事。坐低睇下 order d 咩,咖啡的選擇都滿意的,點了一杯 dirty. 見對面的情侶點了個 scrambled egg toast, 炒蛋賣相不錯,諗住咖啡配個 toast 都不錯,最後是極為失望。先論咖啡,dirty 可說是每次去到一間新試的 coffee shop 必會試嘅
一間咁無誠意的 cafe,就請不要標榜自己專賣自製麵包。
今次約了朋友兩點,預早少少過黎排隊。

先論咖啡,dirty 可說是每次去到一間新試的 coffee shop 必會試嘅咖啡。Shot 嘅味道一般,想像下加落室溫的奶?說好的凍奶呢?預期中那可以在口腔裡細嘗的層次呢?無。。。。。都是D, 不過不是 dirty, 是 disaster
不溫不熱的disaster.

咖啡,如果話撞手神,今次唔覺意用左室溫奶都可以好勉強咁原諒。

Scrambled egg toast 真係連原諒嘅藉口都俾唔到佢。真不可以原諒。
自己同友人嘅咖啡都上左,toast 係起碼三個字後先上。喺呢三個字裡面,我見到店員由店外拿住一包唔知六片定八片的嘉頓方包行入店內 (連收據)。然後店內才聞到炒蛋的味道。
無toast? 我都算了,你去隔離買包方包應付左個包都okay.
但 toast? 多士?我真長知識了,上碟的係,白方包。 無烘過的麵包可以叫 toast 嗎?想好的 "toast" 呢?無花無假,請看圖,真係白嘉頓麵包,無烘過,炒蛋就咁舖喺面。唔覺意影到對面枱果個 "toast", 不是嘉頓麵包,黃黃地的,唔知係唔係 brioche bread, 但至少唔係嘉頓白方包。

無烘都算了,連牛油都無搽。。。。就是白方包。嘉頓麵包就唔 comment 了,但加埋炒蛋,不出 5 分鐘,就變得很 soggy 了。用刀切切到方包都扁哂都未切得開。
最後友人幫我問店員拿了牛油,最後索性,蛋還蛋,牛油搽麵包算了!
炒蛋炒得幾好都無用,要扣分嘅地方多到唔夠扣。
好吧,我知 $38 唔係d 咩錢,可能真係唔夠錢買你啲自家製講到要 10 點黎排隊買嘅包。。。但一間標榜自家製麵包的地方,就算用嘉頓麵包可唔可以都俾d 誠意。如果真係無麵包,其實索性唔好賣呢個 dish 啦 ☹️!
想食toast 都係去隔離茶餐廳叫份蛋治啦,應該好食好多。