2017-01-16 476 views
舅父無聊得濟叫我地一齊走去食下午茶,仲要走過幾個站去食,幸好舅父有車,慳番幾步腳骨力。朝早過左舅父屋企幫手搬屋,所以今餐係佢請既!因為勞動完真係有點肚餓,所以我地幾條友叫多幾碟,出下胃力,舅父當然就要出下財力啦牛頭角個間龍門冰室都有食過,同樣地我都好鍾意佢既黑白裝修設計下午茶時間都幾多人,我地爽手就叫左D下午茶同甜品我的Tea Set叫左C款粟米薯蓉球 搭 1號三色西多士。粟米薯蓉球我以為係小小一個球,到黎原來係一盅薯蓉,因為我自己好鍾意食薯蓉,所以好正咁自己一個毒吞哂!薯蓉面頭有香草,有D微焦,入面有D煙肉片同粟米,鹹鹹地,個底仲溶溶地,感覺好似有D芝士咁,好正本來都仲諗緊三色士多係咩黎,原來係有三種醬既西多:士多啤梨醬、藍莓醬、焦糖醬。三種都甜甜地,兩種有果醬粒粒香,一種焦香,而且西多中間仲係有牛油,而且都幾軟熟,好易切好易咬青芥醬蜜糖雞翼,近來都幾鍾意食芥末蜜糖,不過呢到既芥末真係好刺鼻既個種,食到我眼水都標哂,好刺激,但又好好食雞翼煮熟哂,有浸浸甜甜蜜糖味,而且唔會太細隻,啖啖肉,而且皮仲有D脆脆咁脆脆紅豆綿花糖,因為店員突然同我地講冇哂紅豆,所以其他料改多D比我地。綿花糖個面

朝早過左舅父屋企幫手搬屋,所以今餐係佢請既!

下午茶時間都幾多人,我地爽手就叫左D下午茶同甜品
綿花糖個面焗得好靚,好豐滿肥厚,中間有沙律菜,下面就係粟米脆片。
綿花糖好綿好黏,真係好似平時燒綿花糖咁,熱食更加甜。
夾埋中間甜甜既粟米片,簡直甜上加甜,真心係要食超甜或者好鍾意好多好多綿花糖同粟米片既朋友先好點,因為真係甜死人不賠命啊!
仲有配個醬,我要左朱古力醬,不過我自己覺得唔加好食D
還有我的黑牛。本來係想要雪糕紅豆冰,亦都係因為冇哂紅豆既關係,我就轉左同樣有雪糕既黑牛啦!
原來雪糕仲有得揀要咩味,我就揀左朱古力,好濃好滑!

可樂同杯與雪糕是分開上,我先加少少可能係底,慢慢再食雪糕,溝少少可樂,感覺好得意,冰涼的雪糕加上好足氣的可樂,就連佢隻鐵杯都好夠凍