2016-05-24 1485 views
喺太子食米線,除左乜哥米線呢個選擇外,不得不提呢間川之味,認識佢係有賴我有個入得廚房出得飯堂嘅女友,佢除左鐘意入廚房…揾野食之外,喺每一區都揾到飯堂,川之味就係其中之一間飯堂嘞,今日自己一條冷,天氣又涼涼地,都係食碗米線暖下胃先,上次食過麻辣就怕怕,怕係只怕會上癮,所以今次食酸辣湯底,唔知係咪因為酸辣考工夫啲,28蚊唔包送,叫送另外錢,唔緊要,哥有的是本錢(發緊夢),好!就叫左豬軟骨酸辣米線(不加辣)一上枱同乜哥果度啤米線好唔同,睇佢湯底好似日本果啲醬油湯底咁,點知呷一口,好似阿嫲成日個:好孫(酸)!並唔係酸得過份,佢嘅酸打開你嘅味蕾,完全感受到酸同米線混為一體,而最考妙係化解豬軟骨嘅肉膩感豬軟骨簡直係天使同魔鬼嘅化身,豬肉唔會因為烹調時間長而變得粗鞋仲好稔身,而佢豬軟骨部分,經呢度嘅師傅煮完,入口即溶,好似中左化骨綿掌咁,啲骨膠原真係只溶喺口,唔溶喺…湯,好想再食多舊…食到呢度,好似唔係幾夠喉,叫埋個香草雞翼30蚊有6隻,我就唔食咁多嘞,話晒都係下午茶,收斂啲,叫左3隻黎食,嗯,香係幾香,不過略為唔夠入味,但化骨豬軟骨係我唯一嘅選擇!
  • 豬軟骨