2021-08-20
疫情咁耐又冇得去日本,好多時心血來潮想去食魚生刺生,都會選擇食放題,貪佢一個價錢可以不停咁食,唔洗就住就住驚食得太貴😆。今晚同阿女就選擇咗入沙田中心嘅*北海道食堂*。今晚選擇左$268嘅極上放題,除左魚生,壽司🍣,卷物外,仲有鐵板燒、串燒、天婦羅、沙律、日式火鍋等等。行到餐廳最入,就係飲品同雪糕區域,全部都係任飲任食。第一round必點刺身,三文魚、油甘魚油脂豐厚、帶子鮮甜、八瓜魚刺生有靱度、白玉豚第一次食,入口甘香帶些小爽度、墨魚鮮甜黏口,刺身唔算大件,但都算係厚切,入口有口感,刺身部份叫左幾round,每次都保持倒水準。鐵板燒 - 燒蝦、帶子、魷魚鬚、炒野菜。先講燒蝦,蝦頭同蝦身仲緊緊連接住,可見非常新鮮,蝦身肉質夠彈,而且非常大隻,滿足口感;帶子燒完好細粒😆,但好甜美,如果大粒啲更prefect;魷魚鬚我嘅至愛,有咬口,越𡁻越香;全部都係即叫即燒,上枱仍保持熱度,唔錯。串燒雞軟骨必點,有咬口;大蔥燒完香到不得了。天婦羅面層炸漿唔太厚,薄薄一層包住食材,所以食完唔會覺得好溜;炸墨魚咀同雞軟骨就一般。牛肉火鍋,呢個絕對必點😆 除左有大量蔬菜,金菇,豆腐墊底外,齋睇面頭個pack牛肉都
串燒雞軟骨必點,有咬口;大蔥燒完香到不得了。
牛肉火鍋,呢個絕對必點😆 除左有大量蔬菜,金菇,豆腐墊底外,齋睇面頭個pack牛肉都值回票價啦😂。