2023-02-12 398 views
北角新開左呢間上海菜餐廳,望見個餐牌都覺得豐富❣️每個餐都包小食/湯同埋湯圓甜品🤤選擇亦十分之多,不同餸嘅上海麵餐、唔同口味嘅煎餃/湯餃、上海雲吞麵餐、排骨菜飯 等糾結咗一陣食乜🙈太多選擇⋯⋯《前菜》▶️ 陳醋雲耳雲耳咬落好爽口,微微食到醋嘅甜酸味另外仲帶少許麻辣風味🤏🏻相當開胃▶️ 酸甜蘿蔔係一絲絲嘅白蘿蔔溝紅蘿蔔🥕同一般外面食到嘅醃蘿蔔唔同食落冇咁爽脆,同埋覺得未係好夠酸,個人鍾意陳醋雲耳多啲😬《麵食》▶️ 和風汁蟹柳冷麵兩注冷麵底,上面放咗青瓜絲、蟹柳絲,旁邊設芝麻醬俾你自己落麵質似幼身油麵,芝麻醬帶啲wasabi味,配上青瓜清新嘅味道🥒,成個好日式🇯🇵《主食》▶️ 西洋菜鮮肉湯餃子10隻 ($52)味道七選一,不設雙拼餃子每日新鮮製造,全人手包🥟每隻都大大粒好飽滿湯底可以揀豬骨湯/麻辣/沙嗲/冬陰功,我就揀咗豬骨湯底豬骨湯底係入邊比較清嗰個,但飲落味道濃郁因為用新鮮豬骨熬,所以會面層帶有少許豬油精華,但不會太油膩,而且冇加工味精,飲完唔會口渴🍲餃子皮好食🥟唔會好厚身,咬落煙煙韌韌,有嚼口餃子亦包得好實,唔會容易散開入面餡料算多,不過多菜少肉,雖然健康啲,但個人覺得如果肉嘅比例多啲會好食啲
北角新開左呢間上海菜餐廳,望見個餐牌都覺得豐富❣️
每個餐都包小食/湯同埋湯圓甜品🤤
糾結咗一陣食乜🙈太多選擇⋯⋯

《前菜》
▶️ 陳醋雲耳
雲耳咬落好爽口,微微食到醋嘅甜酸味
另外仲帶少許麻辣風味🤏🏻相當開胃
▶️ 酸甜蘿蔔
係一絲絲嘅白蘿蔔溝紅蘿蔔🥕同一般外面食到嘅醃蘿蔔唔同
食落冇咁爽脆,同埋覺得未係好夠酸,個人鍾意陳醋雲耳多啲😬
酸甜蘿蔔

《麵食》
▶️ 和風汁蟹柳冷麵
兩注冷麵底,上面放咗青瓜絲、蟹柳絲,旁邊設芝麻醬俾你自己落
和風汁蟹柳冷麵

《主食》
▶️ 西洋菜鮮肉湯餃子10隻 ($52)
味道七選一,不設雙拼
餃子每日新鮮製造,全人手包🥟每隻都大大粒好飽滿
湯底可以揀豬骨湯/麻辣/沙嗲/冬陰功,我就揀咗豬骨湯底
豬骨湯底係入邊比較清嗰個,但飲落味道濃郁
西洋菜鮮肉湯餃子

餃子皮好食🥟唔會好厚身,咬落煙煙韌韌,有嚼口
餃子亦包得好實,唔會容易散開
入面餡料算多,不過多菜少肉,雖然健康啲,但個人覺得如果肉嘅比例多啲會好食啲😗
🐷豬肉間中有幾粒會韌,但整體食落新鮮而且肉質唔乾,鍾意佢冇落好多麻油或胡椒粉去醃,味道天然
西洋菜味道較韭菜淡味,食落「溫和」🥬咬落質感唔錯
第一粒食覺得正常,食食吓就覺得越嚟越好食😂都一排冇食過一啲好食又新鮮嘅餃子~

▶️ 冬陰公湯底排骨上海麵 ($62)
朋友叫嘅,見個排骨幾大份
試咗啖湯底,味道超級惹味,即刻變咗泰式風味🇹🇭
一飲落會勺一勺喉嚨,不過冇想像中咁辣,鍾意濃味可以叫呢個湯底

甜品
▶️ 薑茶芝麻小湯圓
每客有兩粒,入面流心芝麻餡🖤但係如果多啲芝麻餡香濃啲就好啦
加上可能煲得耐咗少少,個皮咬落唔太煙韌,比較「融」
不過鍾意佢個薑茶糖水底,飲落有薑辛辛地嘅味,感覺滋補,而且唔太甜
薑茶芝麻小湯圓

《飲品》
▶️ 金桔青檸 (+$4)
清甜解渴,唔會好似落咗好多糖漿咁太杰
金桔青檸

食物有質素,算得上好食嘅上海菜,尤其係餃子🥟鍾意佢夠多選擇,全部嘢可以按照自己喜好去揀,冬陰功同沙嗲湯底更加係特別
冬陰公湯底排骨上海麵

姐姐服務ok,應該係家庭式經營?成個感覺好溫馨,有「家」嘅味道
環境舒服,雖然舖頭身處嘅街比較暗,但係近海邊/地鐵站,相當方便易搵,見多數嚟食都係啲住附近嘅街坊(好多仲要係夫婦)
性價比超高❤️‍🔥$60左右已經有前菜、大大份主食、甜品,加$4仲有飲品,一定食到飽飽🤰🏻
呢個絕對係簡單但豐富滿足嘅晚餐😌好抵食!
和風汁蟹柳冷麵
西洋菜鮮肉湯餃子