2018-11-15
自問都幾得閒既吃貨 即係我,就係要成日做遷就食飯既地點,而前幾日我就搵朋友食晚飯,去咗佢工作地點附近既工廈,食佢所推介既餐廳喇之前都有聽講過同睇過某啲告示係話工廈既餐廳不准對外開放,所以如果唔係喺附近工作同居住,又冇朋友帶我黎,都好難知道呢到有一間咁平、靚、正既餐廳好餐廳真係要多推介,尤其呢啲非對外公開餐廳,真係要好好支持先可以繼續有抵嘢食!係街道上 地鐵站斜方向望去餐廳位置,本身已經好易搵到 事關佢紅色既外框都頗搶眼,但會見到向街既正門封住咗,相信如果唔係朋友帶路推介,見到呢個局面 大部分吃貨都有機會選擇食其他不過!同時餐廳有提供清晰方向指引,事實並唔難去相信餐廳係sell溫情,佢唔單止係入口印住四個大字「等您開飯」,連餐廳裡面既招待、餐牌上既選擇都令人感到賓至如歸!好講得太多食物以外嘅嘢 係時候言歸正傳!其實今次同朋友嘅晚飯都係輕食居多,因為朋友好鍾意食雞翼,所以我哋都嗌咗一個飯share同食咗兩款雞翼 再加兩杯嘢飲一齊飲。就係咁簡單就一個晚餐啦先講返上圖個蛋包飯 - 「富士山蛋包王」,佢嘅份量都幾大, 屬於特盛二人分量,但啱啱夠晒我地三個女仔分! 呢個飯本身default有兩隻吉
富士山蛋包王
先講返上圖個蛋包飯 - 「富士山蛋包王」,佢嘅份量都幾大, 屬於特盛二人分量,但啱啱夠晒我地三個女仔分! 呢個飯本身default有兩隻吉烈蝦,再要我哋從肉類四揀二,而我哋就揀咗巨人漢堡扒同板煎雞扒,另外冇揀既係紅酒燴牛尾同厚切一吋豬扒~下次有機會都好想試埋!
佢嘅吉列蝦炸得好鬆脆,外脆內熱,蝦既水份在皮內保持得適量,唔會影響到外層; 雞扒嘅size都大,也很容易處理,雞肉嫩滑,皮脆肉暖,配上蒜蓉汁係一個好好嘅配搭;至於巨人漢堡扒係我覺得最值得推介既選擇,又厚切又大塊,真係啖啖肉,加上佢既肉質好juicy,再配合埋黑椒汁 帶出佢嘅肉味,每一啖都有濃郁既漢堡味道,冇雪藏味,實在令人食過返尋味,份量真係同某快餐店嘅漢堡扒比較差距大了! 雖然佢同傳統嘅蛋包飯有少少唔同,佢嘅蛋並冇包曬所有飯,而只係鋪喺面,但係佢嘅蛋既烹飪技巧十分好,半生熟 恰到好處
水牛城辣汁雞翼
上圖係「水牛城辣汁雞翼」。呢個價錢一碟6隻,佢嘅雞翼炸到好香脆 經過炸嘅過程,但並冇碗碟油裏面嘅肉都好嫩滑,皮肉分明。而佢嘅重點就係個水牛城汁既酸又辣,符合返水牛城雞翼嘅正常標準,十分推介!畢竟而家亂整水牛城雞翼醬嘅餐廳太多了,正常質素已達中上水平喇~
芝士蘑菇釀無骨雞翼
而另一款雞翼就係上圖嘅「芝士蘑菇釀無骨雞翼」! 佢嘅雞中翼部分拆咗骨,保留原隻雞翼尖,釀咗芝士同埋磨菇係雞中翼嘅裡面。雖然冇拉芝,但濃濃嘅芝士香融入咗蘑菇既面層,陣陣既菇菌味從後勁湧出,好滋味
雖然每隻價錢略為偏高,但手工值回票價,呢個雞翼亦有店員親口推介,值得一試!
吃貨們或許會疑惑點解三個人只嗌兩款嘢飲 而我哋嗌嘅係「夏日水蜜桃草莓綜合水果茶」同「青蘋果綠茶」,因為前者係屬於二人份量,所以我哋只係叫咗兩款飲品三個人share! 水果茶嘅質料真係好驚人,佢唔單止成jar上,佢裡面嘅料都好豐富。唔只有水果香味,佢係直頭有水果係裡面,再加上奇亞籽,飲入口真係透心涼,好清新㗎!至於青蘋果綠茶 係我最鍾意嘅飲料 話晒佢都超人氣no.1,我不得不試啦~青蘋果同綠茶配合得非常之好,青蘋果同綠茶嘅味道做到相輔相成,既解渴又新鮮,食濃味食物過後為口腔帶來了fresh既味道
呢到既環境寬敞,遺晚市有點不尋常既冷清,可能因為佢不能開正門,好少人會留意到呢間好餐廳,希望睇到呢篇食譜既吃貨去開荔枝角就支持下啦
少少溫馨系列:餐廳仲溫馨到有包紙巾可以拎走仲係特別設計添 睇下後面張圖