我寫完英文我覺得唔夠, 因為去親其實係香港人。先講吓啲嘢食, 我之前嚟過幾次, 每次我都好後悔。實質上就唔係好記得, 因為好耐之前。大慨係啲碟頭飯啲汁好難食, 啲湯粉餐我就好清楚記得好‘惊水’, 因為又冇味, 份量又少得可憐。最慘佢收費一啲都唔平! 附近都有啲唔係太好食嘅茶餐廳, 但收費亦較平, 所以覺得合理。我老公最近‘發現’咗呢間嘢有蒸魚之後就差唔多日日嚟, 我都好少陪佢, 因為覺得太難食。其實我每日都經過呢間嘢, 每日我都會心裡面問點解佢仲係度? 係唔係我自己唔識嗌所以次次都咁難食? 好坦白講, 我覺得近兩次去係進步咗少少, 起碼冇難食嘅感覺(唔知係咪因為零期望), 但都係貴 - 我老公每次消費一個人都過$100 (佢會嗌一條蒸魚, 一/兩碗白飯, 一杯熱檸茶)。個收錢同另一男仕(老闆?)真係好有問題。噚日(8月23號星期五)同我老公俾佢地搞到要報警!! 我老公一個人入咗先, 叫咗一條蒸魚, 一碗白飯, 一杯熱檸茶 (唔係餐, 因為冇), 我之後要個豬扒飽餐跟熱呵力(horlicks, 約$23). 個呵力冇嚟咁我咪諗住算啦, 當我老公杯熱檸茶係啦(我覺得呢個係好正常嘅事). 我
我寫完英文我覺得唔夠, 因為去親其實係香港人。

個收錢同另一男仕(老闆?)真係好有問題。噚日(8月23號星期五)同我老公俾佢地搞到要報警!! 我老公一個人入咗先, 叫咗一條蒸魚, 一碗白飯, 一杯熱檸茶 (唔係餐, 因為冇), 我之後要個豬扒飽餐跟熱呵力(horlicks, 約$23). 個呵力冇嚟咁我咪諗住算啦, 當我老公杯熱檸茶係啦(我覺得呢個係好正常嘅事). 我同個收錢講佢即好串咁話唔可以咁夾, 我話吓, 其他茶餐廳都得喎, 佢就開始一輪嘴咁話我自己唔叫嘢飲, 我都費事講咁多, 咪話‘得啦得啦, 你找錢啦‘。佢仲要鬧我’你有冇聽人講架! 我話我今次唔收你呀!! 下次冇啦!' 我已經好慶, 佢又唔找錢, 但又不停地鬧。

個男人行過嚟問咩事, 話完俾佢知之後佢仲要堅持佢啱, 係冇得夾, 我話咁我杯嘢冇嚟喎, 佢仲要勁惡話冇人知我嗌過,我問佢咁係咪我錯先? 之後又賴我做咩唔跟。佢兩個一路鬧一路鬧, 又唔找錢, 咁我點走?我已經好嬲又無奈 - 到𠴱個位根本我只係企係度俾佢兩個人不停鬧, 我拍住我張500蚊話‘得啦!! 找錢未呀?!!' 個男人癲咗咁指住我鬧(大慨)’咩呀?俾錢大哂呀!唔好收佢錢, 送俾佢啦, 狗嚟架, 搞事搞非!' 我問佢我會唔會為14蚊去搞事呀? 我決定報警。個女收銀收咗我$110(呢樣又唔見佢聽個男人話唔收我錢? 哈哈)

我等到咁上下先發現佢冇俾單我。我返入去攞佢淨係肯俾冇多杯嘢飲𠴱張我, 都算, 但個男人沖埋嚟鬧我叫我地走, 噴哂飯落我度又行到好埋咁兇我! 到我地落返去公眾行人路佢仲叫我地走, 我超嬲話呢度係公眾地方你點解要我走?! 佢就吠我!!!

到警察嚟到竟然同我講話冇嘢可以做, 叫我以後唔好去! 有冇搞錯!(題外話)

大家真係唔好去呢間嘢, 啲嘢一啲都唔好食! 係我老公超鍾意食蒸魚(連腥都殺𠴱隻), 又唔知附近邊度有得食先去。講真, 就算真係我錯我覺得都冇可能用咁嘅態度囉 - 梗何況我都話照俾錢, 都要俾人真係鬧到隻狗咁(!!), 真係一頭霧水, 十分無奈。
2013-08-23
$50 (Tea)