2013-01-02 2999 views
10年都唔過香港一次, 難得同媽媽要到SOGO入貨, 冇思考過就揀了新羅寶. 這間店我食過幾次午餐, 就係唔捨得食晚餐, 聽說一位都要$300以上. 午餐最貴每人不到$100 前菜先有8款前菜, 有d款同隔離枱唔同. 除了薯仔, 其他都冷食. 正宗泡菜味都只有新羅寶同尖沙咀梨花X做得到. 但新羅寶好味d. 主菜未到都食飽晒, 一d都唔孤寒! 豬肉石頭飯怕冇飯落肚會餓, 點了個石頭飯. 豬肉份量多而且入味, 唔想有太多飯焦一到就要即刻攪伴. 配菜有菠菜, 芽菜, 冬菇, 紫菜都是常用的配料. 辣醬加了3次, 原先個飯冇味的. 雞&牛鐵板燒 (配上羅白湯同白飯)牛是必點鐵板料! 韓國料理就是把雞豬牛都醃得好入味, 一定要配白飯吃. 鐵板食到15分鐘後仍然好熱, 飲羅白湯就可以清減一d濃味, 喉嚨舒服d.最後兩個人剩了1/3食唔完, 實在太飽! 還有疑似薏米糖水送, 真係食唔落.
前菜
豬肉石頭飯
雞&牛鐵板燒 (配上羅白湯同白飯)

2012-05-25
$100 (Lunch)